Spring naar de content

Uitgenasjt

Dijkgraaf: Hé Blijboom, hoe gaat het ermee?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Blijboom: Geen commentaar.

Dijkgraaf: Geen commentaar? Geen commentaar? Je kunt toch wel zeggen hoe het met je gaat?

Blijboom: Nee, dat kan niet.

Dijkgraaf: Zeg, wat is dat voor flauwekul? Bén ik een keer aardig tegen je, ga je…

Blijboom: Je snapt het niet. Als jij vraagt hoe het met mij gaat, dan moet ik over mezelf schrijven. En dat is een journalistieke doodzonde, schijnt het.

Dijkgraaf: Says who?

Blijboom: Ene Bert Vuijsje, op Radio 1. Vertelde aan heel Nederland dat mijn verhalen in dit blad doorgaans ‘treurige mislukkingen’ zijn, omdat ‘Blijboom alleen maar over zichzelf schrijft’. En ik heb eens een beetje gegoogeld, maar die Vuijsje is echt een heel beroemde journalist geweest. Dus je begrijpt dat ik hier erg ontdaan door ben.

Dijkgraaf: De beroemde jazzjournalist, bedoel je? Ja, diens laatste boek heb ik thuis liggen. Rita Reys: Lady Jazz heet het. Uit 2004. Dat zit zo: ik heb een salontafeltje dat maar bleef wiebelen en dat boek van Vuijsje heeft precies de juiste maat om… Maar lééft die nog dan?

Blijboom: Blijkbaar. Het is trouwens de vader van Robert Vuijsje, wist je dat? Die heeft laatst een boek geschreven dat helemaal over hemzelf gaat, maar waarbij hij in plaats van ‘ik’ gewoon de naam van een andere persoon heeft gebruikt. Kijk, zo uitgenasjt had ik nou ook moeten zijn!

Dijkgraaf: Ter zake nu. Ik ben een echt schandaal op het spoor. Ik noem één naam: Ruben Nicolai.

Blijboom: Over tragische mislukkingen gesproken… Ge-ni-aal in De Lama’s, net als Tijl, Jeroen en andere Ruben trouwens, maar keihard op z’n bek gegaan met Budget TV.

Dijkgraaf: En juist dán wint die gast dus de Televizier Ster als beste presentator! Kijk, dat-ie Johnny de Mol achter zich liet, oké. Maar dus óók Matthijs van Nieuwkerk. Dus iemand die een flutprogramma presenteert, is de beste presentator van Nederland en iemand die een topprogramma presenteert, vist achter het net! Het begint een beetje Eurovisie Songfestival te worden, dat Gouden Televizier Ring Gala. Wat zou erachter zitten, heb jij een idee?


Blijboom: Linda de Mol heeft met Gooische Vrouwen dé Televizier Ring gewonnen. En twee keer een De Mol in de prijzen zou kunnen worden uitgelegd als een knieval voor het grootkapitaal in de persoon van broer en pappa John. Een politiek correcte keuze dus, polderen pur sang. Was Balkenende voorzitter van de jury?

Dijkgraaf: Het zal toch niet zo zijn dat Ruben Nicolai die prijs won omdat dat vreselijke Budget TV net als de Televizier Ring van de AVRO is? Dat de AVRO per se, om te rechtvaardigen dat ze als enige omroep zónder profiel dik dertig miljoen belastinggeld mag verbranden, iemand uit de eigen stal in de prijzen wilde laten vallen? Het zal toch geen doorgestoken kaart zijn?

Blijboom: Jij insinueert nu. Is dat géén journalistieke doodzonde?

Dijkgraaf: Ik plaats slechts vraagtekens. Gerechtvaardigde vraagtekens. Want de andere prijzen gingen dus naar Gooische Vrouwen van RTL en Yvon Jaspers van de KRO-hit Boer Zoekt Vrouw. Maar goed, ik neem aan dat je er voor een egodocument met je grote neus boven- op hebt gezeten, bij dat gala?

Blijboom: Nee hoor, ik stak mijn grote neus, zoals jij dat zo fraai omschrijft, op dat moment nét in een glas bier. Buitenshuis nog wel. Want je denkt toch zeker niet dat ik nog naar die flauwekul kijk? De Televizier Ring, dat is een instituut uit de tijd dat de AVRO nog lepeltjes weggaf aan nieuwe leden. Volkomen achterhaald fenomeen. Maar het Nederlandse volk laat zich nog altijd zo makkelijk een hype door de strot douwen. Doe dattoestel een keer uit mensen, en ga op stap! Of lees eens een goed boek.

Dijkgraaf: Haha, de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik het ook pas achteraf heb bekeken, dat AVRO-gedoe. Ik was in De Oosterpoort in Groningen bij Hard Gras on Tour III. Waar Nico Dijkshoorn me definitief voor zich won met zijn gedicht ‘Je kunt maar beter eerlijk zijn’. Weet je hoe dat gaat?


Blijboom: Geen flauw idee.

Dijkgraaf: “Kut. Een dochter.” Kort maar krachtig. Ik ben benieuwd of de ouders van Rita Reys dat op 21 december 1924 ook hebben geroepen.

Blijboom: Ik zeg niks.

Onderwerpen