Spring naar de content

De strijd om de miljoenen van Stieg Larsson

Precies vijf jaar geleden overleed de Zweedse auteur Stieg Larsson. Terwijl zijn Millennium-trilogie nu alle bestsellerlijsten aanvoert, vechten zijn nabestaanden om de erfenis. Hun strijd doet denken aan Larssons eigen thrillerplots.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Ivo Van Woerden

Ze draagt twee trouwringen om haar vinger. Eva Gabrielsson (55) wringt ze af en kijkt er bedenkelijk naar. Het licht in het Stockholmse café wordt er dof in weerspiegeld. Met haar partner Stieg Larsson zocht ze de ringen in 1983 uit. Stieg overleed vijf jaar geleden, sindsdien draagt Eva ze allebei. Ondanks de ringen hebben ze elkaar nooit officieel het ja-woord gegeven. Daarom is Stiegs erfenis, volgens de Zweedse wet, naar zijn vader Erland (74) en broer Joakim (51) gegaan. Het vormde de opmaat voor een escalerende strijd over zijn nalatenschap. Gabrielsson: “Zijn vader en broer zagen na zijn dood hun kans schoon om eindelijk iemand te worden. Die kans hebben ze gegrepen.”

De vuistdikke Millennium-trilogie van Larssons hand verhaalt over journalist Michael Blomkvist die, bijgestaan door de tengere hacker Lisbeth Salander, de waarheid boven tafel krijgt in grote mysteries. Volgens Larssons Zweedse uitgeverij Norstedts zijn er wereldwijd meer dan 21 miljoen exemplaren verkocht. Een miljoen daarvan gingen er volgens uitgeverij Signatuur in Nederland over de toonbank. De drie delen zijn bovendien verfilmd en worden wegens groot succes versneld in de bioscoop uitgebracht.

Terwijl Stockholm vol hangt met filmposters voor deel twee, Het meisje dat met vuur speelde, zijn Larssons nabestaanden verwikkeld in een thriller die heel goed uit de koker had kunnen komen van de op vijftigjarige leeftijd overleden auteur. Als we de Zweedse media en de website www.supporteva.com mogen geloven is er een good girl (Eva), zijn er bad guys (vader en broer Larsson) en is er een mysterie: niemand weet waar Larsson laptop is gebleven waar mogelijk een gedeelte van een vierde Millenniumboek op staat.

Zie ook: Vriendin Stieg Larsson ontkent deal erfenis

Het gehele artikel staat in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen