Spring naar de content

Peter Zzzz. de Vries

Dijkgraaf: Blijboom, Blijboom, ik heb een probleem! Ik schrik net wakker! Maandagochtend, kwart over vijf! Terwijl we hadden afgesproken om gisteren met de blokjes kaas op schoot naar Studio Voetbal te kijken. Maar ik kan er echt niks aan doen. Want mijn oudste zoon, die na wat betwistbare bekeuringen nogal een hekel aan de Hermandad heeft, had de flatscreen in huize Dijkgraaf op SBS 6 gezet. Daar zou Peter R. de Vries de dienders die altijd stiekem bij viaducten eerzame, hardwerkende burgers die zes kilometer te hard rijden hun zuurverdiende centen uit de zak staan te flitsen eens goed voor schut zetten. Bumperkleven, over doorgetrokken strepen rijden, te hard scheuren, je kent dat wel. Peter R. de Vries ging dat allemaal keihard laten zien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Nou ken je het stemgeluid van Peter R., dat wordt door audiologen in menig ziekenhuis gebruikt om te checken of hun patiënten nog een monotone bromtoon kunnen onderscheiden. Maar doorgaans blijf je bij de programma's van 's lands beste misdaadverslaggever wel wakker door de inhoud. En dat nu, waarde Blijboom, is me zondagavond niet gelukt. En dat lag niet aan mij. Het lag aan de grote baas van SBS 6. Die heeft, inclusief reclame, een uur en twintig minuten uitgetrokken voor Peter R. de Vries, Misdaadverslaggever. Meestal, zoals bij aflevering 34 over Joran van der Sloot of aflevering 873 over de Twee van Putten, wordt die tijd nog wel een beetje spannend gevuld, maar gisteren trok ik het dus niet meer. Eerst werd een programma van acht jaar geleden, waarin de flitsers ook zélf geflitst werden, zo ongeveer helemaal herhaald. Kregen we die sneuneus van een Bert Woudenberg van Veilig Verkeer Nederland weer voor de kiezen. Zielig, want die man is net via de Plantsoenendienst weer een beetje aan het reïntegreren in het arbeidsproces. Maar dit terzijde. Dat pas na dik een kwartier eindelijk de échte uitzending begon, had ik als een signaal moeten opvatten. Zes kopjes espresso erin, de voeten in een ijskoud badje, dat had de zaak misschien nog kunnen redden. Maar helaas. Toen de voice-over maar blééf doorgaan met het opsommen van de snelheidsovertredingen van die KLPD-lui, ben ik in slaap gesukkeld. Dertien kilometer te hard. Zesennegentig waar zeventig mag. Veertien kilometer te hard... Zzzzzz. Dat ene Joop Goos van Veilig Verkeer Nederland, min of meer de opvolger van die Woudenberg, óók is betrapt door Peter R. de Vries, heb ik dus slechts uit de media vernomen. Want toen dat werd uitgezonden, sliep ik. Ik neem aan dat de man standrechtelijk geëxecuteerd is. Maar goed, hoe was Studio Voetbal? Vond iedereen dat Feyenoord ongelooflijk genaaid is in die snelkookpan in de Bijlmer?


Blijboom: "Het was minimaal geel," zei scheidsrechter Blom live in de uitzending.

Dijkgraaf: Die schandálige beuk in het gezicht van Feyenoorder Stefan Babovic door die rasacteur Luis Suárez? Of het handje van Babovic dat bij het opspringen per ongeluk het gezicht van Ajacied Jan Vertonghen schampte?

Blijboom: Suárez. Als enige Nederlander heeft Blom bij hem géén slaande beweging geconstateerd. "Hij maakte zich breed," aldus de arbiter. Kevin Blom is de flitspaal die elke snelheidsovertreder zich wenst.

Dijkgraaf: Ik moet als gediplomeerd KNVB-scheidsrechter natuurlijk op mijn woorden letten, want voor je het weet fluit je voor straf een maandje in de reserve tweede klasse van het district Noord, maar eh... dan had Kevin Blom waarschijnlijk zijn contactlenzen niet in de tas gestopt toen hij 's ochtends uit Alphen aan den Rijn vertrok. Ik neem aan dat de beide Mulders, Hugo Borst en Jack van Gelder Blom in Studio Voetbal hartelijk hebben uitgelachen?

Blijboom: Uitgelachen?? Ze sloegen hem een virtuele bloedneus!

Dijkgraaf: Ze maakten zich breed. Goh, dan is er toch nog hoop voor Studio Voetbal. Want ik heb het er wel een beetje mee gehad. Als de niet-voetbalkenner Tom Egbers als presentator invalt voor Van Gelder is er nog wel iets van spanning aan die tafel, maar doorgaans vind ik het maar een slappe hap. Zelfs Hugo Borst, die ik toch echt heel hoog heb zitten, rijdt deze voetbaljaargang doorgaans op de cruisecontrol, precies 123 kilometer waar 120 is toegestaan.

Blijboom: Daarom sta ik ook veel liever op SBS Voetbal International te controleren, met Derksen, Genee, Van der Gijp en Kraay junior. Dat is net een kraam vol botsautootjes.


Dijkgraaf: Met in de persoon van Kraay junior voor vijfhonderd jaar aan voetbalcriminaliteit aan tafel. Dáár zou Peter R. de Vries nou eens een uitzending aan moeten wijden!