Spring naar de content

Michael Moore waarschuwt Obama voor historische blunder

Regisseur Michael Moore roept op zijn website president Obama op om niet nog meer troepen naar ‘de dodenakker van wereldrijken’ Afghanistan te sturen. Doet hij dat vanavond tijdens een speech wél, dan valt Obama voor Moore door de mand als oorlogspresident die het vertrouwen van miljoenen Amerikanen bezoedelt. “Het zou het slechtste zijn wat u zou kunnen doen. Amerika gaat dan vol gas de afgrond in.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Michael Moore staat bekend om zijn politiek geladen ietwat moraliserende rolprenten. Ook persoonlijk laat hij graag van zich horen om mensen terecht te wijzen. En nu smeekt hij president Obama, de man die verandering beloofde, in een open brief om niet meer troepen naar Afghanistan te sturen.

Juist die belofte lijkt nu op het punt van oorlog te worden gebroken nu hij op het punt staat om meer troepen naar Afghanistan te sturen. Moore vindt dat dat echt niet kan. Hij vindt het zelfs het ‘slechtste wat hij kan doen’. In zijn brief schrijft Moore dat Obama niet naar zijn generaals moet luisteren, maar naar wat zijn kiezers vinden. En dat is niet meer troepen sturen naar Afghanistan, het land dat ook de nagel aan de doodskist werd van Sovjet Unie.

Moore stelt vast dat de Verenigde Staten er economisch nog steeds niet echt florissant voor staan en zou het vreselijk vinden als jonge Amerikanen zouden worden ‘geofferd op het altaar van arrogantie’. Maar dat is nog het ergste. “Amerika gaat vol gas richting afgrond,” volgens Moore, die voorziet dat Afghanistan wel eens het fatale tikje zou kunnen betekenen voor de wankelende reus.

Moore voorziet dat de steun voor de campagne in Afghanistan als sneeuw voor de zon zal verdwijnen als Obama besluit nog meer soldaten naar het front stuurt. En de periode waarin de Verenigde Staten niet bepaald gidsland voor de mensenrechten was, zal alleen maar verlengd worden.

Wat een teleurstelling voor Moore als hij vanvond Obama toch hoort zeggen dat er nog 34.000 troepen extra naar Afghanistan zullen vertrekken. Eén voordeel: hij heeft nu wel een exit-strategie.