Fris voor de lever

import eetteam 8 jan 2010 Leven

Laat ik maar meteen met de trend in huis vallen. Het drinken van koel rood zal zich in 2010 ontwikkelen tot een blijvertje. Afgelopen jaar waren de eerste signalen daarvan al waarneembaar. Ik heb een paar maal een lege fles rood omgekeerd in een ijsemmer zien staan. Bij champagne en wit een handeling die alleen gebezigd wordt door soapsterretjes en baksteenpooiers, en niet bepaald comme il faut. Dit jaar kan dus ook de wereld van het rood op zijn kop worden gezet. De klacht ‘Ober, mijn wijn is te koud’ zal in 2010 dan ook niet van de lucht zijn als de kelner van dienst heeft verzuimd zijn cliëntèle te informeren over de nieuwe, frisse verschijning van rood.

Op de groeiende belangstelling voor ‘koel rood’ spelen de producenten in ieder geval al in. Waar de wijndrinkers eerst nog erg geporteerd waren voor rood met een duidelijke eikensmaak, worden er nu steeds meer wijnen aangeboden die ‘op fruit’ zijn gemaakt. Nadrukkelijk vermelden de bijbehorende fiches techniques – de van producentenwegen verstrekte drukwerkjes die de proefflessen begeleiden – dat de wijn bedoeld is om fris te serveren. Vooral het enigszins in het verdomhoekje belande rood uit Beaujolais zal zich gaan verheugen in de groeiende belangstelling.

Waar ik in 2002 nog een journalistiek moratorium voor deze wijn afkondigde na het proeven van de meest afgrijselijke Primeur-oogst ooit, wordt deze met ingang van heden opgeheven. Om twee redenen: ten eerste is de 2009 Primeur-oogst van een verbluffende kwaliteit, en ten tweede is Beaujolais de grondlegger van de frisse aanpak in het rode-wijn-drinken. Ook de wijnen met een cru-status zijn daarbij gebaat.

Neem bijvoorbeeld Domaine des Terres Dorées 2008 (€15), een Fleurie. Zacht, zwoel, volgepakt met rijp rood en zwart fruit. Opgewekt maar nergens onbenullig. Bramen, frambozen, zwarte bessen, lekker peperig bovendien. Knapperige, krokante wijn – met ook al zo trendy – een vriendelijk lage alcoholportionering. Ronduit verrukkelijke bio-bojo van handgeplukte gamay. Volgende week een andere te verwachten trend: de onalledaagse druif. HH

Importeur Sauter Wijnen, tel. 043-3637799, www.sauterwijnen.nl.

Reageer op artikel:
Fris voor de lever
Sluiten