Recept van de week: mousse au chocolat

Ronald Hoeben 27 jan 2010 Politiek

Iedere week op deze plek: een filmpje van culinair recensent Ronald Hoeben. Dit keer maakt hij een mousse au chocolat…

(Lees verder onder het filmpje.)
<embed width=”410″ height=”361″ quality=”high” bgcolor=”#000000″ name=”main” id=”main” allowfullscreen=”true” allowscriptaccess=”always” src=”http://www.foodtube.nl/player/vPlayer.swf?f=http://www.foodtube.nl/player/vConfig.php?vkey=adc80ebd648fffb665bb” type=”application/x-shockwave-flash” />

Over de eet- en drinkgewoontes van de huidige generatie Oranjes laat de sluier zich niet gemakkelijk oplichten, merkte Anne Scheepmaker drie jaar geleden bij de productie van haar boek Eten met de Oranjes.

De koks en het keukenpersoneel aan het hof hebben moeten zweren geen kruimel informatie over de paleismuren te gooien. Zo zwijgt ook Pierre Krans, die dertig jaar lang Paleis Soestdijk bekookte, als het graf en het ziet ernaar uit dat hij daar alle verhalen mee naartoe zal nemen. De laatste chefkok die – met permissie – uit de school klapte, was Antoon Jansen, die van 1935 tot 1942 aan Paleis Huis ten Bosch verkeerde, al zal het daar de laatste jaren niet gewemeld hebben van de Oranjes.

Doordat de koningin zich niet inlaat met het Hollandse koksgilde, zoals bijvoorbeeld Franse staatshoofden dat doen, blijven we wat betreft de combinatie Oranje & Eten zitten met het hilarische tv-beeld dat Wim T. Schippers in 1972 schiep van een spruitjes schoonmakende Juliana.

Staat Beatrix te boek als een matige eetster met weinig interesse voor exquise gerechten, tussen de leden van het Koninklijk Huis uit de generatie Willem-Alexander zitten ook geen gourmands. De kroonprins zelf schoof nog wel eens aan in de Amsterdamse en Haagse horeca op eetcaféniveau, maar dat was in de tijd dat hij nog verkering had met Emily Bremers.

Wel heeft Máxima’s broer Martin Zorreguieta (alias Zorro) een restaurant annex wijnbar (Tinto Bistro) in Villa la Angostura (Argentinië), maar van copieuze diners of drinkgelagen aldaar ook geen berichten.

Alleen op het punt van zoetigheid is bekend dat de Sachertorte van de eminente Amsterdamse patisserie Holtkamp zijn weg naar het paleis gevonden heeft, eenmalig en met recept en al overigens. Holtkamp mag zich ook geen hofleverancier noemen, ook al verwoordt die term de werkelijkheid. Daarvoor is de liaison nog te groen.

Bekend is dat prinses Máxima haar hart verpand heeft aan mousse au chocolat in de uitvoering met slagroom. Nu maar hopen dat zij dat niet uit een pakje maakt of laat maken, want het recept is daarvoor te simpel:

Voor zes tot acht personen zijn dit de boodschappen:

  • 200 gram pure chocolade (cacaogehalte van minstens vijftig procent) in brokjes
  • 1 eetlepel suiker
  • 8 eieren
  • 1 snufje zout

Laat de chocoladebrokjes met drie eetlepels water en een volle eetlepel suiker zeer langzaam smelten in een pannetje met dikke bodem of in een bakje in de magnetron. Roer de gesmolten chocolade goed door en voeg zonodig nog een eetlepel water toe. Haal het mengsel van het vuur en laat iets afkoelen. Verdeel de verse eieren in dooiers en eiwit, zorg dat er geen eigeel in het eiwit komt. Sla de eiwitten in een grote kom met een snufje zout zeer stijf met een garde of een keukenmachine.

Klop de eigelen los en roer er de lauwe chocolade met de garde beetje bij beetje door. Roer door tot er een egale massa ontstaat. Tik eenderde van het stijfgeklopte eiwit met de garde door de chocolademassa en spatel daar de rest van het eiwit voorzichtig doorheen. Laat de mousse in de te serveren porties minstens twee uur afkoelen en opstijven in de koelkast. Uiteraard combineren met slagroom.

Reageer op artikel:
Recept van de week: mousse au chocolat
Sluiten