Spring naar de content

VVD manipuleert peiling Omroep Flevoland

MET UPDATES – De VVD Almere heeft gisteren een peiling van Omroep Flevoland gemanipuleerd. Dat blijkt uit een interne mailing waar HP/De Tijd de hand op heeft weten te leggen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Er gaat eigenlijk geen dag voorbij zonder dat we stemmen op de stelling van Omroep Flevoland. Even klikken op ‘Dat we daar niet eerder op zijn gekomen’ bij ‘Uitkeringsgerechtigden op de moestuin’ of op ‘Dat moet tot op de bodem worden uitgezocht’ bij ‘Ketelbrug zomaar omhoog’. Een paar honderd anderen klikken dagelijks mee.

Gisteren was het echter ongewoon druk op de pollpagina van de regionale omroep. Liefst [[popup file=”2010-01/poll_flevoland.jpg” description=”1113 mensen” align=”inline” ]] stemden op de stelling ‘Een stem voor de VVD is een stem voor de PVV in Almere’, naar aanleiding van het nieuws dat de Almeerse liberalen de partij van Wilders niet uitsluiten als coalitiepartner.

Slechts 10% koos voor ‘Zo zit dat’ en een overweldigende 86% klikte op ‘Welnee, dat moet je anders zien’. Vanochtend om 9 uur kon presentator Leo Schouwenaar in zijn radioshow melden dat men het in Flevoland zelden zo met elkaar eens is geweest.

Naar nu blijkt is de onverwachte eensgezindheid in de polder het resultaat van een ouderwets staaltje pollfucken. VVD-secretaris Monique Polder (what’s in a name?) riep in een interne mail op om massaal te stemmen. Uit het bericht: “Verzoek: willen jullie allemaal de stelling invullen met het antwoord: Welnee, dat moet je anders zien.” En: “Stuur deze mail door aan zoveel mogelijk mensen!” Dat laatste had ze beter niet kunnen schrijven, want nu weet u het ook.

(Lees verder onder de mail. Onleesbaar? Klik [[popup file=”2010-01/vvd_mail.jpg” description=”hier” align=”inline” ]].)

In een reactie is Polder zich van geen kwaad bewust. “Ik kreeg het mailtje van campagneleider Helma Lodders. Daarna stond voorzitter Yolanda Weijand op mijn voicemail. Of ik het bericht met spoed naar onze tweehonderd leden wilde sturen. Dat heb ik toen maar gedaan.”

U dacht niet: dit is niet in de haak?
“Nee, ik heb daar eerlijk gezegd niet over nagedacht.”

En nu, ruim 24 uur later?
“Ik heb het alleen aan onze leden gestuurd, dat valt toch wel mee?”

Met het verzoek de mail te forwarden naar ‘zoveel mogelijk mensen’.
“Ik zie het probleem niet. De mensen bepalen toch zelf wat ze invullen?”

UPDATE, 15.32 uur – Stemmen kan nu hier op een (nog) niet gemanipuleerde peiling.

UPDATE, 16.26 uur – Niet te geloven. De VVD probeert ook de stelling van vandaag te manipuleren, getuige deze mail die Monique Polder om 15.49 uur, zo’n twee uur na haar gesprek met HP/De Tijd, de deur uitdeed.

(Lees verder onder de mail van vanmiddag.)

We bellen Polder opnieuw, die ons doorverwijst naar campagneleidster Helma Lodders. Volgt een surrealistisch gesprek.

Mevrouw Lodders, nu doet u het weer!
“Ik ben de hele middag onderweg geweest en heb niet alles gevolgd. Maar wat wij doen is onze leden op de hoogte stellen van alles wat er over de VVD gepubliceerd wordt.”

En dan geeft u – tot twee keer toe – een stemadvies.
“Nee, dat doen wij niet.”

Ik citeer uit de mail van gisteren: ‘Verzoek willen jullie allemaal de stelling invullen met het antwoord: Welnee, dat moet je anders zien.
“Ik weet niet wat er allemaal geschreven is in die mails.”

Maar mevrouw Lodders, volgens secretaris Polder heeft u die mail zelf geschreven!
“Als ik in mijn mailbox kijk, zie ik een heleboel mails. Die zal ik opnieuw moeten bekijken. Kan ik terugbellen?”

Onderwerpen