Contemporain eieren bakken doe je zo

Ronald Hoeben 3 feb 2010 Politiek

Iedere woensdag op de site: een filmpje van culinair recensent Ronald Hoeben. Deze week: een contemporaine manier van eieren bakken.

<embed width=”410″ height=”361″ quality=”high” bgcolor=”#000000″ name=”main” id=”main” allowfullscreen=”true” allowscriptaccess=”always” src=”http://www.foodtube.nl/player/vPlayer.swf?f=http://www.foodtube.nl/player/vConfig.php?vkey=4f584974e92d025a75d1″ type=”application/x-shockwave-flash” />

“Hij kan nog geen spijker in de muur slaan” is een gevleugelde uitdrukking om aan te geven dat iemand twee linker handen heeft. “Hij kan nog geen ei bakken” is een kwalificatie met dezelfde strekking. Ironisch genoeg zijn de twee genoemde handelingen helemaal niet zo eenvoudig. Iedereen die weleens geprobeerd heeft om met een hamer een spijker in de muur te slaan, zal kunnen beamen dat zulks niet zomaar tot het gewenste resultaat leidt. Hetzelfde geldt voor het bakkken van een ei. Er zijn chefkoks, zoals de legendarische Fernand Point, die aan het bakken van een ei een goede kok herkennen. Points methode: Smelt wat boter in een kleine koekepan, maar laat de boter niet bruisen. Breek verse eieren op een bord en laat ze in de pan glijden. Bak op zeer laag vuur tot het eiwit romig wordt en de dooiers warm zijn. Smelt in een andere pan wat ongezouten boter, voeg er dan peper en zou aan toe en giet vlak voor opdienen over de eieren. Slechts weinigen haalden het tot Points fornuis.

Reageer op artikel:
Contemporain eieren bakken doe je zo
Sluiten