Spring naar de content

Undercover bij de PVV: de reacties

Het was in januari het gesprek van de dag: de undercoveroperatie van HP/De Tijd bij de Partij voor de Vrijheid. Goedkeuring maar ook woedende reacties vielen ons ten deel. “Ethiek? Tss. Jalousie de métier.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Geert Wilders, fractievoorzitter PVV. Daags na de publicatie van deel 1, op Twitter.
HP/DeTijd heeft infiltrante op fractie gehad. Op valse voorwendselen bij ons binnengekomen dus. Nieuw dieptepunt voor linkse media. Smerig!”

Jan Blokker, columnist bij nrc next  22-1-10
“Is het misschien allemaal onzin, of zelfs verzonnen wat HP/De Tijd ons wil verkopen als het voor de poorten van de hel weggesleepte geheim van de Partij voor de Vrijheid? Ik twijfel. Eerst was ik ervan overtuigd dat Jan Dijkgraaf alles uit zijn duim had gezogen (inclusief Karen Geurtsen, die waarschijnlijk niet eens bestaat), en een jongste bediende gevraagd heeft om te doen alsof hij bij de PVV van alles en nog wat had meegemaakt. Pas na twee afleveringen leek me dat te ingewikkeld, en schakelde ik over naar een theorie waarin een halffictieve Karen Geurtsen een rol speelde, en Jan de droom realiseerde dat hij als meisje tot een levensgevaarlijke undercoveractie bereid en in staat was. De redding van HP/De Tijd!”

De ervaringsdeskundige/Bas van Hout
Begin jaren negentig ging Van Hout voor Panorama acht maanden undercover bij de Centrum Democraten van Hans Janmaat. ‘Dit soort reportages is altijd gerechtvaardigd, chapeau voor de verslaggeefster.’

 “Jullie kregen bijvoorbeeld kritiek dat Karen Geurtsen speeches schreef. Dat begrijp ik niet. Als je undercover gaat, moet je gewoon alles te doen om je doel te bereiken. Ik was bij de CD zelfs al snel verkiesbaar voor de Amsterdamse gemeenteraad. Dat kan, mits je maar niet een van hén wordt. Bij de Centrum Democraten werd ik in vertrouwen genomen omdat ik het tijdens een conflict opnam voor een van de prominente leden. Dat werkt dus.”

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week.