Spring naar de content

Handel in HAFMO-memorabilia floreert

De een z’n dood is, zoals bekend, de ander z’n brood. Dat die zegswijze ook opgaat voor politici wordt bewezen door de vorige week overleden Hans van Mierlo. De handel in HAFMO-memorabilia op internet heeft namelijk postuum een flinke impuls gekregen. Biedt u mee?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

Op de diverse veilingsites op internet was Hans van Mierlo tot voor kort vooral bekend vanwege de advertenties van de gelijknamige interieurspuiterij uit Tilburg en de reclameboodschappen van Hans van Mierlo Autoschade B.V. uit Waalwijk. Maar sinds vorige week donderdag is alles anders. Plots zijn allerlei spullen te koop die te maken hebben met de Hans van Mierlo die bekendheid verwierf als oprichter en langjarig boegbeeld van D66.

Een greep uit het assortiment: Ger uit het Friese Joure biedt op Marktplaats twee verkiezingsaffiches aan met de beeltenis van Van Mierlo: eentje uit 1971 en eentje uit ‘circa 1975’. Uw verslaggever bood 2 euro, maar kreeg van Ger meteen nul op het rekest: “Sorry, maar dit vindt [sic] ik geen reëel bod. Ik verwijder het”.

Ook de eerste (en tot dusverre tevens enige) volwaardige biografie van Van Mierlo, in 1991 geschreven door journalist Ben Rogmans, wordt sinds donderdag door diverse verkopers op Marktplaats aangeboden. Het goedkoopste exemplaar is te verkrijgen bij Hans uit Zutphen: 3 euro. Op de tweedehands boeken-site www.boekwinkeltjes.nl bent u overigens nóg goedkoper uit: daar zijn zeventien verkopers die het boek van Rogmans in de aanbieding hebben en bij Kelderman uit het Brabantse Lith bent u slechts één euro en vijftig cent kwijt. Voor dat bedrag krijgt u dan ook nog een exemplaar ‘met enkele krantenknipsels’.

Dat het overlijden van HAFMO ook bij onze zuiderburen niet onopgemerkt is gebleven, blijkt uit een advertentie op Ebay van ‘bomma1928’. Deze handelaar uit het Belgische Retie heeft een heus sigarenbandje in de aanbieding met het konterfeitsel van Van Mierlo. Startbod: 2 euro. Veel succes!