Spring naar de content

Tygo Gernandt

Tygo Gernandt (Amsterdam, 1974) is acteur en winnaar van twee Gouden Kalveren. Hij speelt een hoofdrol in de Nederlands-Argentijnse film First Mission, die deze week in première gaat. door Ernest Marx, foto Jos Lammers

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

De laatste tweeënhalf jaar heb ik het erg zwaar gehad. Eerst liep ik een MRSA-bacterie op waardoor ik drieënhalve maand in het AMC heb gelegen. Toen ik net uit het ziekenhuis kwam, overleed mijn vader. Daarna heb ik een jaar eigenlijk te veel films en toneelstukken gedaan. Ik zat er even helemaal doorheen. Eindelijk zit het nu weer goed tussen mijn oren. Lichamelijk en geestelijk voel ik me sterk.

Wie zijn uw helden?

Die heb ik niet.

Lijkt u op uw moeder?

Heel erg. We zijn hetzelfde in onze manier van liefde en warmte geven en in onze zelfstandigheid. Van mijn vader heb ik dat alles in huis goed georganiseerd en geordend moet zijn omdat het in mijn hoofd altijd zo'n drukte is.

Wat is uw grootste angst?

Dat als ik ooit een kind zou krijgen, het mij ontnomen wordt.

Wat zijn uw dagdromen?

Ik dagdroom driekwart van de dag. Terwijl ik met iemand in gesprek ben, flitsen er dertig verschillende gedachten tegelijk door mijn hoofd en lig ik ondertussen bijvoorbeeld in een hangmat op Ko Samui.

Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?

Nee. Ik ben niet zweverig.

Bent u aantrekkelijk?

Dat kan alleen een ander beoordelen. Ik kan niet meer aanvoelen of mensen op mij letten omdat ze me aantrekkelijk vinden, of dat ze naar me kijken omdat ik Tygo de acteur ben. Sinds ik een bekende Nederlander ben, is die antenne een beetje kapot. Ik heb een karakteristieke kop, maar ik ben geen mooie jongen zoals een Chris Zegers.

Bent u monogaam?

Qua liefde wel, qua seks niet.

Lijkt u op uw vrienden?


Nee. We zijn totaal andere types. Ik heb drie à vier echte vrienden. Met hen deel ik telkens verschillende eigenschappen. Ik treed graag op de voorgrond; dat geldt voor sommige vrienden helemaal niet.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Ik zou willen dat ik makkelijker in slaap kon vallen en dat ik de helft van de ladekast in mijn hoofd dicht kon doen. Mijn gedachten gaan altijd zo hard heen en weer.

Wie is uw grootste liefde?

Mijn moeder. Van haar krijg ik onvoorwaardelijke liefde.

Wat is uw grootste ondeugd?

Dat ik een sterke hang naar het extreme heb. Ik hou van parachutespringen, duiken en van de Euromast springen. Doordat ik gevaren opzoek, kom ik geregeld in de problemen en breek ik mijn nek, mijn armen of verlies ik een teen. Op mijn zeventiende deed ik met vrienden bijvoorbeeld aan highway running. Helemaal lam tussen de auto's door een zesbaanssnelweg over rennen. Wie het eerste de vangrail weer aantikte, had gewonnen.

Waar schaamt u zich voor?

Nergens voor.

Hoe moedig bent u?

Hangt van de situatie af. Ik ben best stoer, maar ik heb nog nooit in mijn leven gevochten. Ik weet situaties steeds op te lossen met een grapje en een praatje. Ik neem wel altijd risico's. Ook op werkgebied.

Van wie heeft u het meest geleerd?

Van mijn moeder. Zij heeft mij geleerd om zelfstandig te zijn, dat ik kan gaan en staan waar ik wil en dat, als ik een beetje liefde geef, ik dat ook terug mag verwachten.

Wanneer was u het gelukkigst?

Een half jaar geleden, toen mijn vriendin Eva en ik onder water zwommen met een reuzenschildpad bij de Indonesische Gili-eilanden.


Wat is uw grootste prestatie?

Dat ik nog steeds ben zoals ik zou willen zijn. Als ik mijn leven over zou mogen doen, zou ik alles precies hetzelfde doen. Qua acteren zie ik mijn rol in Van God Los als mijn grootste prestatie.

Wat is uw grootste mislukking?

Dat ik ooit aan cocaïne verslaafd ben geweest. Maar het is tegelijkertijd mijn grootste overwinning dat ik er van af ben gekomen.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Eerlijkheid en oprechtheid. Echt zijn.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Dat ze precies weet wat ze wil. Dat ze echt, zelfstandig, bijdehand en stoer is.

Wat is uw dierbaarste bezit?

Ik heb niet zoveel met materiële zaken. Als mijn huis in vlammen op zou gaan, zou ik het verlies van mijn kat het allerergste vinden. Ik zou sterven. Die kat weet al acht jaar lang alles van mij.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Toen ik verslaafd was, ben ik niet eerlijk geweest voor mezelf en mijn toenmalige vriendin. Ik heb regelmatig tegen haar gelogen en haar daar erg veel pijn mee gedaan. Dat is het enige wat ik zou willen veranderen als ik mijn leven kon overdoen.

Hoe ontspant u zich?

Met yoga en vier of vijf keer in de week in de sportschool.

Wie hoopt u nooit meer terug te zien?

Geert Wilders vind ik een grote lul. Als ik een enkeltje naar de maan zou kunnen betalen, zou ik hem dat cadeau doen.

Gelooft u in God?

Nee. Ik geloof in mezelf.

Wat is de beste plek om te wonen?

Waar jij je veilig en vertrouwd voelt. Voor mij is dat mijn huis in een oud pakhuis aan 't IJ.


Wat is uw devies?

Pluk de minuut.