Spring naar de content

Wijn van de week: Organic Champagne

Weliswaar lijken we de milieurapporten met een korreltje zout van de klaarblijkelijk veel minder hard stijgende zeespiegel te moeten nemen, toch heeft het de verzamelde Champagne- producenten er niet van weerhouden om ook een bijdrage te gaan leveren aan een beter leefklimaat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Vorig jaar al kreeg ik de eerste bovenmatig milieuvriendelijke Champagne aangereikt van Pommery. Met hun POP lanceerde dit huis een biologische bubbel, in een veel lichtere fles, voorzien was van een etiket van gerecycled papier, bedrukt met omgevingssympathieke inkt. Maar bij deze ene producent is het niet gebleven. Inmiddels heeft de hele industrie aangegeven het leven te gaan beteren. Dat gebeurt door het in gebruik nemen van een veel lichtere fles.

<embed width=”405″ height=”361″ quality=”high” bgcolor=”#000000″ name=”main” id=”main” allowfullscreen=”true” allowscriptaccess=”always” src=”http://www.foodtube.nl/player/vPlayer.swf?f=http://www.foodtube.nl/player/vConfig.php?vkey=03d8252c9c4ba75ddbf6″ type=”application/x-shockwave-flash” />               

Waar de standaardfles tot op heden 900 gram woog, zijn de glasmakers er in geslaagd om er nu eentje te produceren die de weegschaal nog maar tot 835 gram doet uitslaan. Resultaat: een jaarlijkse beperking van de CO2 uitstoot van 8000 ton. Daar trekken we vast een fles Champagne op open. Aan te bevelen is om er dan eentje te kiezen uit het aanbod van een internetaanbieder www.organicchampagnes.nl. Deze nichespeler die zich bedient van de slagzin ‘Don’t panic, it’s organic!’ heeft zich toegelegd op de import van Champagnes van gegarandeerd biologische komaf. Ik proefde onder andere hun biologisch-dynamische Champagne Leclerc Briant ‘Les Chèvres Pierreuses’ Brut Premier Cru (€ 37,50). Een volstrekt droge Champagne. Gedroogd wit fruit, nootachtig, met lichte sherrytonen en een fraaie mousse. Enige milieuminpuntje: de inhoud zit nog in een fles van 900 gram.  

www.organicchampagne.nl