De glorie van Azië

import eetteam 2 apr 2010 Leven

Bij mij om de hoek is al zolang ik mij kan herinneren een Chinees restaurant gevestigd. Ik zie er nooit iemand naar binnen gaan en ik ken ook in de buurt niemand die er komt, waardoor ik zelf ook geen aandrang heb om er binnen te stappen. Raadselachtig. Is het een mantelorganisatie? Een safe house? Of wordt er alleen maar stille armoe geleden?

Als ik Chinees wil eten, ga ik naar een van de zaken in het centrum. Zoals Taste of Culture in de Korte Leidse Dwarsstraat, de pijpenla van Nam Kee op de Zeedijk (van de gelijknamige oesters), Oriental City op de gezellige eerste etage in de Damstraat of juist het hyperongezellige Nam Tin (500 zitplaatsen) in de Jodenbreestraat, waar het wemelt van de Chinese gezelschappen die ondertussen kijken naar de Chinese gangsterfilms op flatscreens en waar de bestellingen op bejaardenhuis-trolley’s worden aangereden.

Inmiddels heb ik ook een plek in Rotterdam om naartoe te gaan, en dat is geen restaurant dat ik op eigen houtje gevonden zou hebben, daar in de Leeuwenstraat in de schaduw van een parkeergarage. Restaurant Asian Glories is, op een paar muurpanelen met Chinese karakters na, Europees ingericht met witgedekte tafels op een houten vloer. Nog voor enen zijn er alle stoelen voor de lunch bezet, wat voor elk restaurant een mirakel mag heten in deze crisistijden.

Er zijn viergangenmenu’s van pekingeend (€30) of Szechuan gerechten (€27,50), een uitgebreid Kantonees menu (€32,50), een lijst met dimsum en voor- en hoofdgerechten waarin onder andere Oosterscheldekreeften en Iberico varkensschouders figureren. We starten met gestoomde oesters in zwartebonensaus (alias Nam Kee-oesters), gevolgd door een scheermes met glasbami. Ze zijn in één woord geweldig en de reeks dimsum die daarna volgt ook: gestoomde pasteitjes met garnaal en langoustine, mai kai (kleefrijst met kip in lotusblad), kwarteleitjes in gefrituurde garnalenballen, en dimsums waarbij het bijna transparantdunne, huisgemaakte zachte deeg gevuld blijkt met een krokante laag en daarin weer een zachte vulling van garnaal met knapperige sesamzaadjes: zacht in hard in zacht. De gerechtenstroom gaat voort, we drinken Vouvray die er over het algemeen heel goed mee combineert en bij twijfel schakelen we terug op water of jasmijnthee. Er komen nog Portobello champignon, pekingeend op een pannekoekje, sateetjes van kip, wrap van eend, eendenlever en pijnboompitten, en hoisin op icebergsla en wonderbaarlijk knapperige worstjes van garnaal. Het begint mij te dagen waarom er zoveel foto’s van tevreden Nederlandse sterrenchefs met de gastvrouw en de kok van Asian Glories aan de muur hangen. Wat hier op het bord ligt, is gewoon op sterniveau. RH


Asian Glories, Leeuwenstraat 15, Rotterdam. Tel. 010-4117107.

Reageer op artikel:
De glorie van Azië
Sluiten