Spring naar de content

Drama 66: is dit het einde van Ageeth Telleman?

Het gaat niet goed met D66 in Amsterdam. Vanmorgen, om 9:34 uur, verscheen een artikel op de website van Het Parool : ‘D66 wil terug om tafel.’ Om 11.42 uur verscheen het volgende bericht: ‘D66 lonkt, PvdA wil echt niet.’ Verslag van een drama. “Ageeth Telleman is politiek gezien a dead woman walking.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het zag er nog allemaal zo hoopvol uit voor de Democraten 66. Vijf zetels winst, zeven zetels in de hoofdstedelijke gemeenteraad. De PvdA ging onderuit met een verlies van vijf zetels. Toch wilden beide partijen de as van het college gaan vormen. 

En toen, halverwege maart, ging het mis. D66 stapte uit de collegeonderhandelingen. Reden: Lodewijk Asscher (PvdA) werd waarnemend burgemeester. Fractievoorzitter en gangstaliefje Ageeth Telleman zei daar over: “Het is schokkend om te merken dat de republiek Amsterdam kennelijk eigendom is van de PvdA. De PvdA heeft op regenteske wijze het eigen belang vooropgesteld.” Telleman ging daar overigens voorbij aan het feit dat Asscher benoemd is door een interim-Commissaris van de Koningin die van VVD-huize is, maar goed. Een principiële keuze, het moet gezegd worden. Ook al waren 216 D66-stemmers het daar niet mee eens

Maar toen draaide D66 en op 23 maart, mede op aandringen van informateur Eberhard van der Laan, ging de club toch weer om de tafel zitten. Een week later was het weer mis, beide partijen kwamen er niet uit. Asscher bleek wederom het breekpunt. D66 wilde een verklaring waarin stond dat Asscher uiteindelijk het waarnemerschap zou neerleggen. Toen de PvdA dat weigerde, trok de partij haar conclusies. “Dat is ontzettend spijtig, maar als we ons voegen naar de PvdA dan verloochenen we onszelf,” aldus Telleman.

Wat ons brengt op het spreekwoord van de ezel en de steen. Want vanmorgen bleek D66 dus wéér te willen gaan onderhandelen. Tijdens een ledenvergadering gisteren zei zij over de kwestie Asscher: ”Het is niet zo zwaarwegend, dat het een coalitie in de weg mag staan.” Dat is dus dezélfde vrouw die eerder over dezélfde kwestie zei: “Principes zijn niet onderhandelbaar.”

Maar de PvdA laat niet met zich dollen, getuige onderhandelaar Frank de Wolf: “D66 is een verdeelde partij die van links naar rechts en van boven naar beneden wappert. D66 zegt vaak dingen die later net anders blijken te zijn.” De PvdA gelooft het dus wel.

Wellicht dat het tijd wordt voor D66 om een politiek offer te gaan maken. Probleem is dat de nummer twee al met zijn hoofd in Den Haag zit. Misschien dat de nummer drie, ondanks de dogma’s, er nog zin in heeft. We gaan het zien. Ageeth Telleman is politiek gezien in ieder geval a dead woman walking (dixit HP/De Tijd commentator Sywert van Lienden). Benieuwd of Alexander Pechtold nog steeds zo trots is.

Het hele drama nog eens rustig teruglezen? De collega’s van Het Parool houden een uitstekend dossier bij. Lees ook de analyses van Stopera-watcher Marleen Zachte.