Spring naar de content

De messen worden geslepen!

Elke woensdag op deze site: een filmpje van onze culinair recensent Ronald Hoeben. Deze week is te zien waarom, wanneer en hoe een mes moet worden aangezet of geslepen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Van keramische messen wist ik alleen dat ze scheeuwend duur waren en dat je de scherven voorzichtig bij elkaar kon vegen als je ze liet vallen, maar nu heb ik er toch een in handen: het nieuwe keramische koksmes van Victorinox. Wat het eerst opvalt, is het gewicht: 77 gram (een euro per gram; valt mee), een ons lichter dan het even grote koksmes van Burgvogel dat ik tot nu toe het liefst in handen had.

Naast het geringe gewicht van het keramische mes is er de merkwaardige aanblik. Wit in plaats van roestvrijstaal, en een heft van ook al zo licht, goedkoop ogend kunststof. Ik moet even denken aan de gummidolk uit mijn wapenarsenaal in de tijd dat ik later indiaan wilde worden. Geen object dat direct de hebzucht wakker maakt. Tot je ermee gesneden hebt, want dat gaat griezelig goed.

Een van de belangrijke verkoopargumenten is dat het heel lang duurt eer je het mes naar de slijperij moet brengen of de diamantslijper van Victorinox (€29,95) moet inzetten. Ik ben benieuwd. Ondertussen breng ik mijn Burgvogel even naar de slijperij en dan eens kijken wie het het langs uithoudt. Niet laten vallen, dat is het belangrijkste.

<embed width="410" height="361" quality="high" bgcolor="#000000" name="main" id="main" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" src="http://www.foodtube.nl/player/vPlayer.swf?f=http://www.foodtube.nl/player/vConfig.php?vkey=78b84f3d5d92f4faa000" type="application/x-shockwave-flash" />