Op consult bij de Tijdschriftgeriater

Jan Zandbergen 7 mei 2010 Cultuur

Waarin pensionado’s hun geliefde specialist uitluiden.

Het was de week van bladendokter Rob van Vuure, die afgelopen tijd vanwege zijn naderend pensioen zo’n beetje dagelijks moest komen opdraven om in evenzoveel sessies en locaties afscheid te nemen. Van het Sanoma-personeel, van zakenrelaties, en tussen de bedrijven door werd ook nog Van Vuures allerlaatste kunstje opgevoerd in het Amstel Hotel, hier op foto één. Aldaar was de feestelijke presentatie van het bonusblad Best Bites, dat de consument in de speciaal daartoe in het leven geroepen Week van het Tijdschrift cadeau krijgt na een graai uit het bladenrek à raison van zes euro.

De overige vijf foto’s zijn genomen tijdens de afscheidsparty in de Amsterdamse Hermitage, alwaar tal van collega-oudjes uit het metier aanwezig waren, zoals Tineke Beishuizen, de eerbiedwaardige dinosaura uit Libelle. Het feestprotocol was uiterst eenvoudig: Van Vuure wordt onafgebroken naar het podium gesleept, waar hij een oorkonde, boek of toespraak in ontvangst neemt. Hij lacht daarbij verlegen, laat zich uiterst gelaten fotograferen, en stapt dan opgelucht weer van het podium. Meer dan drie mensen bij elkaar vindt de dokter al een drukte van belang, dat zal duidelijk zijn.

Feestredenaar Marijke van Helwegen, intern bekend als het vleesgeworden echec op tijdschriftengebied, onthield om begrijpelijke redenen het publiek een paar interessante statistische cijfers. De eenmalige MARIJKE kende een retourpercentage van 78 procent, en een nulverkoop bij tweeduizend van de in totaal 6309 verkooppunten. Bij slechts drie verkooppunten was de MARIJKE geheel uitverkocht. Het andere foutje van Rob (hij maakte er slechts twee) was het blad Partner, dat voorgoed uit de schappen werd gehaald vanwege ‘een kopersstaking’, zoals de CFO van Sanoma het diplomatiek uitdrukte.


Meer drukwerkmisère op foto vier, want Derk Sauer heeft het aan de stok met zowel zijn dagbladen- als de boekenpoot. Hoofdredacteur en uitgever van NRC Handelsblad zijn opgestapt, naar verluidt wegens redactionele bemoeienis van geldschieter Sauer. Bij uitgeverij Nieuw Amsterdam stelde Sauer orde op zaken na een ‘interpretatieverschil van de financiële cijfers’, jargon voor: sterk geflatteerde winstcijfers van de boekhouding.

Op foto vijf staan twee opgewekte collega-pensionado’s van de dokter: ex-kijkcijferkanon Karel van de Graaf en de laatste nog heteroseksuele hoofdredacteur van Opzij, Cisca Dresselhuys.

Onder opvolger Margriet van der Linden is het maandblad weer het orthodoxe partijorgaan van tuinbroekdragend potteus Nederland, maar mevrouw Dresselhuys geniet na veertig ijzeren dienstjaren van haar welverdiende pensioen. Proost!

Op foto zes doen we toepasselijk een rondje AnyBody, maar dan gekleed, vanwege de hoge leeftijd van de deelnemers. Links staat de hoofdredacteur van Ton Sur Ton Gris; rechts die van Hangkruis. Raad hun echte namen, en noem de echte titels. Mooie prijzen! Oplossing de volgende week.

Reageer op artikel:
Op consult bij de Tijdschriftgeriater
Sluiten