Spring naar de content

Spekjes bakken

Elke woensdag op deze site: een filmpje van onze culinair recensent Ronald Hoeben. Deze week: spekjes bakken!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Net als van alle andere vlees- en groentensoorten is de supermarkt zo langzamerhand ook de natuurlijke biotoop van spekjes, het belangrijkste element van een even troostrijke als simpele salade lardons. Je vindt ze voorverpakt in dubbele plastic bakjes en ze zijn er ook in bio-uitvoering. Zelfs in de biovariant is het een verdacht of in elk geval raadselachtig product. De ingrediëntendeclaratie op de onderkant vermeldt dat de spekjes bestaan uit 85 procent varkensvlees.  Dat is raar, want de overige bestanddelen zijn: water, zout, kruiden, specerijen, aroma, anti-oxidant, stabilisator en conserveermiddel. Als er via een slinkse methode vijftien procent water is toegevoegd, zou dat bedenkelijk zijn, maar nog altijd minder bedenkelijk dan vijftien gram van die andere bestanddelen per ons. Liever dus even naar de ambachtelijks slager voor spekjes, en dan niet van die lullige kleintjes als in de plastic bakjes gevangen zijn.
Spekjes kun je in principe ‘droog’ bakken in het eigen vet – het zogenaamde uitbakken – maar als je  eerst wat olie of geklaarde boter in de pan doet, worden ze gefrituurd. Dat deze manier niet alleen lekkerder, mooier en sneller is zie je hieronder.

<embed width="410" height="361" quality="high" bgcolor="#000000" name="main" id="main" allowfullscreen="true" allowscriptaccess="always" src="http://www.foodtube.nl/player/vPlayer.swf?f=http://www.foodtube.nl/player/vConfig.php?vkey=4b5afe8428a4a024feb0" type="application/x-shockwave-flash" />