Spring naar de content
bron: anp

Profiel Mark Rutte: zacht ei speelt het hard

Een paar weken terug signaleerden we zijn geruisloze opkomst. De opmars hield aan en nu is hij geen outsider meer, maar premierkandidaat. Logische vraag: wie is Mark Rutte? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Hans van Willigenburg

Het klinkt wat bombastisch, maar het heeft er alle schijn van dat VVD-lijsttrekker Mark Rutte een nieuw soort dynamiek in de politiek heeft ontdekt. Waar een collega als Alexander Pechtold (D66) zich nog steeds, als een dolle bijna, voor camera’s dringt, kwesties opspeelt en, in één moeite door, steeds weer nieuwe berichten uit de media opwarmt tot halszaken waarmee hij zichzelf en zijn partij kan profileren, leunt Mark Rutte, ogenschijnlijk, geduldig achterover. In de peilingen van Maurice de Hond is hij ondertussen aan een gestage opmars bezig. Stilte plus stilte is zetelwinst, zo luidt de politieke natuurwet die Rutte, zo lijkt het, eigenhandig heeft ontdekt. Alsof hij heel gedisciplineerd bezig is een gevorderde cursus zenboeddhisme te volgen.

Om even op het kruispunt van politiek en natuurkunde te blijven: we weten dat onder extreme omstandigheden alles vloeibaar wordt. Niet alleen gaan de meest liederlijke EU-lidstaten nu, onder druk van de eurocrisis, ineens akkoord met stringente begrotingscontrole. De Nederlandse kiezer lijkt, in verband met diezelfde crisis, massaal zijn toevlucht te nemen tot een partij waarvan de voormalige minister van Financiën, Gerrit Zalm, met de hand op zijn hart kan beweren dat hij veel, zo niet alles, gedaan heeft om het huidige ramp- scenario te voorkomen. Niet zelden was Zalm de laatste lastpost in de Europese arena, die de financiële klemmen rond Grieken, Spanjaarden en Italianen strakker wilde aandraaien. Anders gezegd: de VVD staat bekend als een zuinige partij. En Mark Rutte mag, zonder zelf iets noemenswaardigs te presteren of presenteren, de oogst daarvan nu binnenharken.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen