Kaaskoningin

Ook op het gebied van voedsel zijn Nederlanders in de eerste plaats handelaren; de trots op het eigen product drukken we het liefst uit in exportcijfers, en aan het genot ervan komen we bijgevolg al helemaal niet toe. Met kaas is dat net zo’n verhaal: hoe meer Goudse en Edammer we de grens over kunnen schuiven hoe beter, maar kleine, ambachtelijk producenten bestaan alleen bij de gratie van ambassadeurs die de moeite nemen om hun producten onder de aandacht te brengen. Betty Koster is zo iemand: zij weet een meeslepend enthousiasme te koppelen aan een gezonde handelsgeest. Dat heeft ertoe geleid dat de kazen die zij en haar man affineren met trots worden vermeld op de spijskaarten van de betere restaurants. Bovendien kon er, na de eerste winkel in Santpoort, onlangs tevens een hoofdstedelijke vestiging worden geopend van l’Amuse (Stadionweg 147), én er is een boek. Het lieve leven van de Familie Kaas is een vrolijk ringband- album vol kaasverhalen over Nederlandse topkazen als Remeker en Lady’s Blue, maar ook over stichelton, de oerstilton die geen stilton mag heten. Plus recepten van Hollandse topcuisiniers als Jean Beddington, Martin Kruithof, Onno Kokmeijer en Lucas Rive. RH

Betty Koster & Jurriaan Geldermans: Het lieve leven van de Familie Kaas. Insider Media €22,50. Verkrijgbaar via www.ako.nl

Meer leuke content? Like ons op Facebook

import eetteam