Ondergang van een moslimschool

Mireille Capiau 30 jun 2010 Politiek

Het Islamitisch College Amsterdam moet dicht. De kwaliteit van het onderwijs is slecht en er is een chronisch tekort aan leerlingen. Drie maanden liep HP/De Tijd mee met klas 5A van het vwo. “Fluisteren is een kenmerk van dit instituut.”

Begin maart 2010. Klas 5A, waarschijnlijk de laatste vwo-klas die nog afstudeert aan het Islamitisch College Amsterdam, heeft Nederlandse les. De leerlingen moeten tekstverklaren. Verleiding is de prijs die we betalen voor vrijheid is de titel van het artikel.

Omer, een grote Turkse jongen met een ringbaardje en een T-shirt met een print van een dollarteken, moet een briefje halen. Hij is te laat en mag er niet in. De twaalf andere leerlingen van de kleine vwo-klas – zes jongens en zes meisjes – werken rustig door. Nederlands is een van de weinige lessen waarin alleen 5A bij elkaar zit. Bij de overige lessen worden de leerlingen gemengd met die van vwo-4 of -6, zodat ze toch alle gekozen vakken kunnen volgen. Anders zouden de leerlingen soms maar met z’n tweeën les krijgen.
Zoals in de meeste ICA-klassen het geval is, zitten de jongens aan de linkerkant, de meiden rechts. Twee meisjes zijn gekleed in lange gewaden; alleen hun gezicht en handen zijn onbedekt. De rest draagt spijkerbroeken met jurkjes of rokjes erover en All Star-gympen en gebloemde of effen gekleurde hoofddoeken.
Omer gedraagt zich alsof hij bij de discotheek is geweigerd en blijft mokkend voor het raam van het lokaal staan. Nina Powell, sinds kort docente Nederlands op het ICA, trekt zich niks van hem aan. “Later, als je iets hebt gepresteerd in je leven en een oude dikke man bent, mag je ontmoedigd zijn dat niet alles is gegaan zoals je wilde,” roept ze zonder opkijken. “Nu moet je eerst hard werken.”
De school is blij met Powell. Dankzij haar krijgt vwo-5 voor het eerst in twee maanden Nederlands. De vaste docente ligt al een tijd in het ziekenhuis. Vervanging is moeilijk te vinden, zeker in de situatie waarin het ICA verkeert.

We gaan even naar het nu. Het Islamitisch College Amsterdam (ICA), gevestigd in een voormalige katholieke school in Slotervaart, moet zijn deuren sluiten. Het ministerie van Onderwijs geeft geen geld meer. Reden: de onderwijskwaliteit is onvoldoende en er melden zich te weinig nieuwe leerlingen aan. De huidige scholieren kunnen hun opleiding wel afmaken, heeft het ministerie verklaard. Vorige week maandag zijn alle ouders ingelicht.
De school, in 2001 opgericht door vooral Marokkaanse moslims, had op zijn hoogtepunt in 2005 800 leerlingen. Nu zijn het er nog 491. De school staat al sinds 2006 onder streng toezicht van de inspectie. Het vmbo-kader kan er nog net mee door, maar het vertrouwen in de havo- en vwo-afdeling is officieel opgezegd.

Lees de rest van het artikel in HP/De Tijd van deze week

Reageer op artikel:
Ondergang van een moslimschool
Sluiten