Hup moslim hup

import vooraf 2 jul 2010 Leven

Het zal allemaal goed bedoeld zijn. Picknicken met weggejaagde homo’s (voor wie het niet hoefde), roepen dat er een keppeltjesdag, een homoplein, lokjoden en lokhomo’s moeten komen en dat er tegen elk incident ‘keihard moet worden opgetreden’. Zij aan zij staan we pal voor onze minderheden. Daarover geen misverstand.

Maar als doorsnee Nederlandse moslimburger – nu even niet te verwarren met de ‘Marokkaanse straatterrorist’ – zou ik me wat meewarig achter de oren krabben bij al dat tromgeroer. Een kleine maand geleden stemden anderhalf miljoen mensen op de partij die op pagina 15 van het verkiezingsprogramma onder het kopje ‘Oplossingen’ maatregelen voorstelt als: geen moskee er meer bij, alle islamitische scholen dicht, geen hoofddoekjes bij overheid en gesubsidieerde instellingen, belasting op het dragen van hoofddoekjes, verbod op de Koran en op koranlessen, assimilatiecontract tekenen en naleven of het land uit. Oplossingen die in strijd zijn met artikel 1 van de Grondwet, dat discriminatie verbiedt.

De verontwaardiging is selectief. Zo druk als we ons maken om antisemitisme en homohaat, mede dankzij geoliede lobbyorganen als CIDI en COC, zo zuinig reageren we op moslimdiscriminatie, die misschien subtieler is en statistisch blijkbaar moeilijker hard te maken, maar die niettemin op grotere schaal en structureler plaatsvindt. Op de arbeidsmarkt, in het onderwijs, de politiek, de media, het nachtleven en op straat. Bijna elke maand wordt ergens in Nederland een moskee beklad, besmeurd of in brand gestoken.

Ik durf de stelling wel aan dat de discriminatie van moslims een groter maatschappelijk probleem is dan die van joden en homo’s. Een gediscrimineerde jood of homo is in onze ogen meer waard dan een gediscrimineerde moslim.

Moet daar wat aan gedaan worden? Nou en of. Ik zou me er als doorsnee Nederlandse moslimburger voor inzetten dat die Marokkaanse jongens nou eens echt worden opgevoed in plaats van alleen maar als prinsjes behandeld. Ik zou me sterk maken voor betere woordvoerders die, net als bij de joden en de homo’s, in goed verstaanbaar Nederlands voor ons opkomen. En moeten we niet, als we zo graag eigen moslimonderwijs willen, eens zorgen dat het niet altijd zo’n puinhoop wordt als op de binnenkort te sluiten islamitische basisschool De Dialoog in Rotterdam en het Islamitisch College Amsterdam, waarvan de ondergang beschreven staat vanaf pagina 20?


Eduard van Holst Pellekaan (e.v.h.pellekaan@hpdetijd.nl)

Reageer op artikel:
Hup moslim hup
Sluiten