Ondiep

import vooraf 9 jul 2010 Leven

Het bericht dat meer dan de helft van de 495 onderzochte bewoners en ondernemers in de Utrechtse achterstandswijk Ondiep (5400 inwoners) vorig jaar fraudeerde met uitkeringen, toeslagen en vergunningen, had iets schokkends. Het interventieteam was in negen maanden tijd maar liefst zeven miljoen euro aan onterecht uitgekeerd overheidsgeld op het spoor gekomen. Onder meer was er in een moskee een winkel aangetroffen die werd gerund door iemand zonder de juiste papieren.

Dit feit was voor rechts-nationalisten op diverse internetfora reden om te roepen dat – zie je nou wel – de islamisering van Ondiep op een haar na was voltooid. Maar bij nader onderzoek bleek dat de bevolking van Ondiep voor 72 procent uit autochtone Nederlanders bestaat, en voor bij elkaar twaalf procent uit Turkse en Marokkaanse allochtonen.

In de ‘krachtwijk’ Ondiep lijken in meerderheid laag opgeleide, blanke Nederlanders te wonen die geen of weinig werk hebben, ongezond leven ( één op de vijf inwoners van Ondiep lijdt aan obesitas) en, denk je dan in een moeite door, ook wel ontevreden zullen zijn over ‘de hoge heren in Den Haag’. Kortom, Ondiep zal geen islamitisch getto zijn, maar eerder een hardcore PVV-wijk. Maar als je naar de uitslag van de laatste Tweede Kamerverkiezingen in Ondiep kijkt, blijkt dat evenmin het geval. Bijna een kwart van de stemmen ging traditiegetrouw naar de PvdA. De PVV was wel tweede, met ruim zeventien procent. Maar praktisch net zo groot was GroenLinks, en de vierde plek was nota bene voor D66, met dertien procent, op de voet gevolgd door de VVD. Dat wijst erop dat de bevolking veel pluriformer is dan je zou verwachten. De spreekwoordelijke ‘Tokkies’ bepalen het beeld in de media. En inderdaad, Ondiep is een zwakke volkswijk, maar er blijken de laatste jaren ook steeds meer studenten en werkende jongeren te komen wonen.

Ook in een ander opzicht is Ondiep niet buitengewoon. Dat eerder genoemde interventieteam viel de afgelopen jaren ook binnen in de etnisch gemengde wijken Overvecht en West, en is net begonnen in (het zwarte) Kanaleneiland. De fraude die daar werd en zal worden opgespoord, is net zo groot en grootschalig als in Ondiep.


Eduard van Holst Pellekaan (e.v.h.pellekaan@hpdetijd.nl)

Reageer op artikel:
Ondiep
Sluiten