Spring naar de content

‘Jezus redt’ is reclame-uiting en moet dus weg

Witte dakpannen op je boerderijtje om zo de woorden ‘Jezus redt’ te vormen? Dat mag niet van de gemeente Giessenlanden. Eigenaar Joop van Ooijen kreeg zelfs een dwangsom van 15.000 euro opgelegd. Hoezo, vrijheid van meningsuiting?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De twee woorden zijn goed te zien vanaf de snelweg N216. In het hoofdstedelijke Amsterdam mag je zo’n tekst gewoon aan de muur hangen, maar in de kleine gemeente Giessenlanden niet. Want: de tekst zou in strijd zijn met de gemeentelijke welstandsnormen. Maar volgens Van Ooijen heeft iemand een paar kilometer verderop ‘heel groot Kolenbeurs op zijn dak staan en dat mag wel’.

Maar de gemeente houdt stug vol: het beschouwt de tekst als een reclame-uiting, die aan allerlei regels moet voldoen. Het is bovendien te zichtbaar, de buren zouden zich er aan kunnen storen. En dus wordt er gedreigd met een dwangsom. Van Ooijen vocht de dwangsom van 15.000 euro aan tot aan de Raad van State, maar die geeft de gemeente gelijk. En waarom? “Er zijn voldoende andere manieren om de boodschap ‘Jezus redt‘ tot uiting te brengen.”

De eigenaar van de boerderij zegt dat hij nu maar naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stapt. Hij vindt dat zijn grondrechten worden beperkt. Een minder opvallende tekst, die de gemeente wel wil toestaan, wil de eigenaar niet. Het is alles of niets.

Het zit er dus dik in dat hij toch gewoon zijn dakpannen allemaal dezelfde kleur moet verven. Behalve als hij ook echt naar het Europees Hof gaat om zijn gelijk te halen.