Loveparade-drama: schuldigen eindelijk gevonden

Roelof Bouwman 2 aug 2010 Politiek

Nee, het was niet de schuld van de politie, niet van de burgemeester en ook niet van de organisatoren. Dat er vorig weekend 21 doden vielen bij de Loveparade in Duisburg was te wijten aan… het kapitalisme!

[[image file=”2010-08/afbeelding_125_copy1.png” align=”right” ]]Tot die verrassende conclusie komt het nieuwste nummer van Rote Fahne, het weekblad van de Marxistisch-Leninistische Partei Deutschlands (MLPD). ‘So geht der Kapitalismus mit unserer Jugend um!’ kopt het blad op de voorpagina, bij een foto van de tunnel waar het drama zich voltrok. Volgens de Rote Fahne is het aan de heersende kapitalistische verhoudingen in de Bondsrepubliek te wijten dat het in Duitsburg zo gigantisch uit de hand liep. Onder het kapitalisme immers is de jeugd uitgeleverd aan ‘Profiteure und karrieresüchtige Politiker’, en die laten zich nu eenmaal weinig gelegen liggen aan het welzijn van hun onderdanen.

Deze redenering van de MLPD sluit overigens naadloos aan bij de rest van het gedachtegoed van de partij, die zich volgens haar beginselprogramma baseert op de ideeën van Marx, Lenin, Mao en Stalin. In die visie is, zoals bekend, álle ellende de schuld van het kapitaal. Voor wie zich misschien zorgen begint te maken over onze Oosterburen: dat is vooralsnog nergens voor nodig, want de MLPD kreeg bij de vorig jaar gehouden Bondsdagverkiezingen welgeteld 0,07 procent van de stemmen en telt volgens de Duitse AIVD slechts tweeduizend leden. Dat die pas gaan dansen als in Duitsland het kapitalisme is afgeschaft, hoeft geen betoog.

Reageer op artikel:
Loveparade-drama: schuldigen eindelijk gevonden
Sluiten