Bourgogne-bedevaart

import eetteam 6 aug 2010 Leven

De ‘Route des Grands Crus’ is een bedevaartsreis voor de bourgogneliefhebber. En wie dat niet is, wordt het hier geheid alsnog. De tachtig kilometer tussen Dijon en Santenay voert langs de mooiste wijngaarden van de streek. Twintig jaar geleden liet ik me ook bekeren; tot die tijd was ik bordeaux-fundamentalist. Het feit dat de eerste echte fles wijn die ik na mijn pinard-periode dronk een heuse bordeaux supérieur was, zal daar wel niet vreemd aan zijn geweest.

Voor de expeditie die mijn blik moest verruimen, had ik gezelschap meegenomen. Met mijn vrouw naast me in de auto en onze toen bijna een jaar oude zoon Bob in het kinderzitje, werd de trip aanvaard. De handgeschreven instructies van de bourgogne-importeur die ik kort daarvoor had leren kennen binnen handbereik. De route eindigde echter zoals hij begon: bij Dijon begon Bob te huilen en dat was bij Santenay nog steeds het geval. Terwijl mijn vrouw hem rustig probeerde te krijgen met de fles, kreeg ík geen fles te zien.

Nu heeft dat mij er niet van weerhouden om me verder te verdiepen in de bourgognematerie. Sterker nog, een jaar of tien geleden kwam ik erachter dat mijn koopdrift zich heeft toegespitst op bourgogne, met krimpverschijnselen voor mijn bordeauxvoorraad tot gevolg. En die zou nog weleens wat verder moeten gaan inschikken. Want onlangs is er een tot reizen aanzettend boekje uitgekomen van bourgognespecialist Gert Crum: Handboek voor de Bourgogneliefhebber. Deel 1. Cte d’Or.Een gids die de lezer van wijngaard van wijngaard laat trekken, de prettigste hotels, chambres d’htes en campings beschrijft en ook de aanbevolen producenten op een rijtje zet. In een stukje over Chassagne-Montrachet dat ik voorlees aan mijn vrouw, valt de naam van Marc Morey. Die kan ze zich nog goed herinneren: “Ach ja, dat is waar Bobje zo moest huilen.” | HH

Gert Crum: Handboek voor de Bourgogneliefhebber. Deel 1. Cte d’Or. Bekking & Blitz. €9,90.

Reageer op artikel:
Bourgogne-bedevaart
Sluiten