Spring naar de content

Ramp Pakistan inmiddels groter dan tsunami, maar Giro 555 blijft dicht

MET UPDATE – Intussen in Pakistan is de watersnoodramp qua omvang vergelijkbaar met, of zelfs groter dan de tsunami van 24 december 2004. Er vielen in Pakistan wel veel minder doden, maar er zijn zo’n 14 miljoen mensen getroffen, en dat zijn er 9 miljoen meer dan bij de tsunami. De wederopbouw gaat ettelijke miljarden kosten. Toch is Giro 555 nog steeds niet geopend. De reden? Volgens Farah Karimi, voorzitter van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO): “Een grote hulpactie nu te weinig zou opbrengen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Niet dat er helemaal niets gebeurt overigens. Unicef heeft bijvoorbeeld al 47 miljoen euro toegezegd voor noodhulp aan de zes miljoen getroffen kinderen, en verschillende andere hulporganisaties zijn ook op de ramp ingesprongen. Toch blijft een nationale actie waarbij ook Giro 555 geopend wordt, ook na een twitteroffensief, vooralsnog uit.

Pakistan is dan ook niet een land dat mensen aanspreekt. Het heeft kernwapens en bedreigt daar anderen (India) mee, er wordt druk gespeculeerd over de precieze banden tussen het land en al-Qaeda en de Taliban, en het feit dat het land (volgens cijfers van de CIA) een dikke 10 miljard per jaar stopt in haar militaire apparaat zal ook gulle gevers niet doen springen om hun geld in te leveren. En hoe vervelend ook, zonder nationale actie die enorm veel zal opleveren, heeft het voor de SHO weinig zin om Giro 555 open te stellen. Dit zou om bureaucratische redenen meer kosten dan opleveren.

De 14 miljoen getroffenen, waaronder 4 miljoen Pakistani die voorlopig zijn aangewezen op voedsel- en andere hulp, hebben echter niets met de politieke spelletjes in het land zelf, en de bureaucratie hier te maken. Die hebben honger, en hulp nodig. Hulp die op dit moment niet vanuit de Samenwerkende Hulporganisaties komt. Omdat het ‘aaibaarheidsgehalte‘ te laag is.

UPDATE, 20.03 uur – SHO zwicht voor de kritiek en opent Giro 555 wél.

Onderwerpen