Spring naar de content

Miryanna van Reeden (42)

'Amsterdam is de stad waar mijn grootouders vandaan komen. Ik ben geboren in Rotterdam, maar toen ik in Amsterdam ging wonen, ging ik terug naar mijn roots. Mijn ouders praten nog met een Amsterdams accent. Waar ik ook vandaan kwam, zodra ik Amsterdam binnenliep, voelde ik me meteen weer thuis. Ik hoefde nergens aan te wennen. Het past bij mij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Ik ben geïnteresseerd in architectuur; wat dat betreft word ik in Amsterdam wel verwend. Ik woon in de buurt van de Hermitage en ik sta elke dag weer versteld van de schoonheid van de stad. Er is zoveel bewaard gebleven; het lijkt wel alsof je door verschillende tijdperken wandelt. Vooral het oude centrum is zo onwaarschijnlijk mooi.

Maar er zijn ook plekken die ik zou willen opblazen, hoor. Er zijn genoeg lelijke dingen te vinden. De Weesperstraat bijvoorbeeld, dat is een draak van een straat geworden. Als je de foto's van vroeger bekijkt, zie je dat het zoveel mooier was. Gewoon een bommetje onder leggen en opnieuw beginnen. Of dat bejaardentehuis tegenover Artis, dat is ook zo afschuwelijk. Hoe kun je zoiets daar neerzetten?

Ik heb op verschillende locaties gewoond en eigenlijk pluis ik elke wijk of straat waar ik woon volledig uit. Dan ga ik naar de bibliotheek en ga ik na hoe de buurt er vroeger uitzag en waar de gebouwen vroeger voor dienden. Als je over dit soort kennis beschikt, voel je je nog iets trotser. De straat krijgt betekenis. Amsterdam is een ontdekkingstocht: het houdt nooit op. Ik lijk Alice in Wonderland wel - ik kijk ook alleen maar omhoog om de gebouwen te bewonderen.

Amsterdam is een wereldstad, maar tegelijkertijd zo relaxed en gemoedelijk. De stad is gelinkt aan kleine buurtjes en wijkjes, misschien dat dat het ook zo anders maakt. Terwijl mensen in Rome of Parijs rondlopen met een bontjas en zonnebrillen, lopen ze in Amsterdam relaxed op slippers rond. Zo lekker gewoon.

Soms komen de Amsterdammers wel wat onbeschoft over. Als ik buiten Amsterdam aan het winkelen ben, vind ik de medewerkers zo aardig, terwijl deze mensen zich gedragen zoals het hoort.


Hoe dan ook, het is nog steeds mijn grote droom om in een groot grachtenpand te wonen. Op de begane grond. Met een grote tuin. Relaxen in hartje Amsterdam - ik zie het al helemaal voor me."