De Indonesische ambassadeur moet zich schamen

Bas Paternotte 23 sep 2010 Politiek

De Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono komt binnenkort naar Nederland om een staatsbezoek af te leggen. Zijn ambassadeur Yunus Effendi Habibie trok ter gelegenheid daarvan fel van leer in het FD. Hij zegt dat het bezoek ‘zeer twijfelachtig’ zou zijn geweest als de PVV in een nieuw kabinet zou zitten. Geert boos natuurlijk. Daarnaast denkt Habibie dat de 1,5 miljoen Wilders-stemmers een ‘angstpsychose’ hebben. De Indonesiche ambassadeur zou zich moeten schamen! Doe eerst eens wat aan de mensenrechten in je eigen land voordat je een democratisch gekozen volksvertegenwoordiger in de zeik neemt.

Tien dagen geleden nog overleed de Molukse activist Yusuf Sapakoly. Hij overleed in de gevangenis aan nierfalen omdat de Indonesische autoriteiten hem medische hulp ontzegden. Dat geintje haalden ze eerder al uit met de middelbareschool leraar Johan Teterissa. Hij werd na zijn arrestatie in 2007 zo erg mishandeld door de politie dat hij het nauwelijks overleefde.

Beide vredesactivisten werden in dat jaar gearresteerd tijdens een betoging tegen president Bambang. In zijn aanwezigheid ontvouwden zij een vlag en deden een traditioneel Molukse dans voor het gezicht van de Indonesische president. Het gevolg: arrestatie, martelingen en een gevangenisstraf van vijftien jaar. En president Bambang mag dus gewoon bij onze koningin een hapje komen eten. Indonesië moet een toontje lager zingen en zich schamen.

Reageer op artikel:
De Indonesische ambassadeur moet zich schamen
Sluiten