De EU blijft een dure hobby

alex ringeling 27 sep 2010 Politiek

Morgen presenteert de EU de cijfers over de afdracht van de lidstaten aan de Europese Unie. De Volkskrant heeft deze cijfers echter al. Hieruit blijkt dat Nederland nog steeds procentueel heel veel betaalt. De enige manier om deze bijdrage te verlagen is volgens Sophie in ‘t Veld ‘door met een handtasje te gaan meppen’.

Volgens het artikel deelt Nederland de tweede plaats met Denemarken, en staat België op één. Echter, de afdracht van de douaneheffingen van de haven van Rotterdam is niet meegeteld. Zou dit wel het geval zijn, dan stond Nederland met stip bovanaan de lijst. Bij de Belgen zijn daarentegen de inkomsten niet meegerekend die België ontvangt omdat de EU grotendeels in Brussel is gevestigd (2,5 miljard euro). Zou men dit wel doen, dan zou België netto meer ontvangen dan uitgeven aan de EU.

Op Twitter noemt EU-parlementariër Gerben Jan Gerbrandy (D66) de cijfers van morgen ‘heel oud nieuws‘, en zijn partijgenote Sophie in ‘t Veld stelt dat de nationale bijdrage zou moeten worden afgeschaft. Maar, zo zegt ze op berichtendienst Twitter, het Nederlandse kabinet zal waarschijnlijk vasthouden aan het oude systeem. Daarbij zal men ‘met een handtasje moeten gaan meppen’ om de andere EU-lidstaten te overreden als Nederland de bijdrage zou willen verlagen.

[[image file=”2010-09/handtasje.jpg” ]]

Reageer op artikel:
De EU blijft een dure hobby
Sluiten