Spring naar de content

Hysterisch of overdonderend?

Het optreden van Camiel Eurlings op het CDA-congres heeft enigszins stof doen opwaaien. Zoals u elders in dit blad kunt lezen, vond verslaggever Frans van Deijl zijn verhaal ‘overdonderend’. Verslaggever dezes volgde het congres op televisie (je kan niet alles hebben, ook niet bij HP/De Tijd) en had de indruk dat Eurlings’ pleidooi enigszins hysterisch overkwam. Zijn saluut deed onbedoeld terugdenken aan de At your service-speech van Pim Fortuyn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

NOS-verslaggever Xander van der Wulp bevestigt dat beeld. “Het is fiftyfifty, de mensen in de zaal waren positiever dan de tv-kijkers.” Die wisselende reacties zijn de reden dat spindoctors hun politici altijd op de televisie beschouwen. Kay van de Linde vertelde op deze pagina’s eens dat hij altijd in de regieruimte zit en nooit in de studio wanneer zijn baas op televisie is. Het beeld is namelijk bepalend, hoe komt de politicus over in de huiskamer.

In dit geval is het echter niet belangrijk hoe Eurlings op de televisie overkwam: hij had maar één missie en dat was zijn congres overtuigen. Het Utrechtse D66-raadslid Bram Fokke vat de kwestie misschien wel het best samen: “Het optreden was effectief. En de rest is dan academisch.” De stemverhouding voor de voorgenomen constellatie was 68 procent tegen 32 procent. In de woorden van Eurlings: “Maxime, chapeau!”