Jeroen Krabbé

Ernest Marx 5 nov 2010 Leven

Jeroen Krabbé (Amsterdam, 1944) is schilder, acteur en regisseur. Zijn expositie De ondergang van Abraham Reiss is momenteel te zien in Museum De Fundatie in Zwolle.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Rustig en gelukkig. Mijn expositie loopt tot begin december en die heeft me enorm beziggehouden. Het geeft een heel rustig gevoel dat het klaar is. Ik bereid me nu geestelijk voor op een nieuw project, maar ik weet nog niet wat dat wordt. Het begint altijd met nadenken. Ik gun mezelf even dat ik niets hoef. Misschien doe ik tussendoor nog een film.

Aan wie ergert u zich?

Aan het hele kabinet.

Wie zijn uw helden?

Matisse, mijn absolute leermeester. Ik bestudeer zijn werk wekelijks. Verder mijn drie zoons. Ze hebben enorme persoonlijkheden en ik heb grote bewondering voor ze. Ze zijn volwassener dan ik en hebben rust en intelligentie als het op problemen aankomt. Zelf raak ik meestal totaal in paniek.

Wat zijn uw dagdromen?

Dat ik ooit slank word. Ik werk er wel aan, maar uiteindelijk zak ik toch steeds weer weg in een moeras van eten en drinken. Rampzalig.

Lijkt u op uw moeder?

Veel meer dan op mijn vader. Zowel in haar foute als in haar goede dingen, haar zorgvuldigheid, voorzichtigheid en liefde. Ik ben er trots op dat ik op haar lijk.

Wat is uw grootste angst?

Dat er iets gebeurt met mijn kinderen of mijn kleinkinderen. Het is een angst die constant aanwezig is en nooit weggaat.

Bidt u weleens?

Nee zeg, hou op.

Wie is uw grootste liefde?

Mijn vrouw Herma. Ik ken haar al vanaf mijn negende en nu zijn we samen in de fase van kleinkinderen beland. Het allerleukste is dat mijn verleden ook háár verleden is. We hoeven elkaar niets uit te leggen.

Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?


Het gebeurt me gemiddeld eens per week dat ik aan iemand denk, de telefoon gaat en het diegene is. Ook overkomt het me vaak dat een willekeurig persoon me op straat opvalt en ik dan al zeker weet dat ik hem of haar later die dag opnieuw tegenkom. Dat gebeurt dan ook. Meestal op een totaal andere plek in de stad.

Wat is uw definitie van geluk?

Mijn schoonvader zei vroeger: “Elke dag dat er geen ramp gebeurt, is meegenomen.” En zo is het. Als je de andere kant belicht, kun je pas goed begrijpen hoe gelukkig je bent.

Bent u monogaam?

Ik geloof het wel.

Hoe moedig bent u?

Helemaal niet. Als ik op straat een grote hond zie, ga ik snel aan de overkant lopen.

Van wie heeft u het meest geleerd?

Herma. Zoals: je moet problemen niet weglachen, maar bespreken. Ik was gewend altijd de slappe lach te krijgen als er iets aan de hand was en had helemaal geen zin om erover te praten.

Bent u aantrekkelijk?

Niet meer. Op foto’s van vroeger vind ik mezelf er behoorlijk goed uitzien. Destijds besefte ik dat niet. Ik heb mezelf altijd te dik gevonden en nu zie ik in hoe onterecht dat eigenlijk was. Had ik er toen maar meer van genoten. Misschien kijk ik over een paar jaar op dezelfde manier terug op foto’s van nu.

Wanneer was u het gelukkigst?

Toen ik in 1982 mijn eerste Hollywood-rol kreeg in de HBO-televisieserie World War III. Fantastisch! Het was een jongensdroom om daar te mogen werken en het lukte eerder steeds maar niet.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Ik hou niet van machomannen en vind het leuk als hij vrouwelijke, zachte eigenschappen heeft.


Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Eigenschappen die doorgaans aan mannen worden toegedicht. Ik hou niet van aanstellerige, vrouwelijke vrouwen.

Wat is uw grootste prestatie?

De ondergang van Abraham Reiss. Als ik alle negen schilderijen bij elkaar zie, denk ik: wie heeft dat in godsnaam gemaakt? Alsof ik buiten mezelf ben getreden. Het is erg goed gelukt. Meer nog dan trots voel ik een soort verbazing. Komt dat uit mij?!

Wat is uw dierbaarste bezit?

Mijn huis in de bossen in Dalfsen en mijn atelier in Amsterdam.

Gelooft u in God?

Absoluut niet. Eerder in Darwin. Neemt niet weg dat sommige dingen zó onverklaarbaar zijn dat je haast zou twijfelen.

Hoe ontspant u zich?

Slapen in mijn hangmat in mijn atelier. Heerlijk!

Wat is uw grootste mislukking?

Dat de laatste film die ik zou regisseren niet van de grond is gekomen. Ik ben er vijf jaar mee bezig geweest en heb vorig jaar de handdoek in de ring gegooid. Ik hou niet van mislukkingen. Ik praat er niet meer over en vind ook niet dat ik er iets van heb geleerd.

Waar schaamt u zich voor?

Mijn lichaam. Ik loop taps toe. Ik heb het maar te accepteren.

Wie hoopt u nooit meer terug te zien?

Behoorlijk veel types.

Wat is de beste plek om te wonen?

Amsterdam, de leukste stad ter wereld en toch zo kleinschalig.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Door heel veel af te kloppen. Ik ben erg bijgelovig.

Wat is uw devies?

Laat ons leven zoals wij leven. Dat is het devies dat ik bij mijn geboorte heb meegekregen.

Vanaf aanstaande zondag is Jeroen Krabbé op National Geographic te horen in de televisieserie ‘Great Migrations’.

Reageer op artikel:
Jeroen Krabbé
Sluiten