Spring naar de content

Het schijnvandalisme van PowNed

Hoe anders is de omroepwereld twee maanden na de lancering van PowNed? Trilt het Mediapark op zijn grondvesten of is PowNed geruisloos aangeschoven in het rijtje AVRO, VARA, VPRO? Open brief aan presentator en kersverse omroepbaas Dominique Weesie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Beste Dominique,

Het is je gelukt! De droom van een nieuwe omroep is bewaarheid geworden! Laten we daar allereerst even, in alle beleefdheid, bij stilstaan en je daarmee alsnog feliciteren. Elke werkdag rond kwart voor elf kan heel Nederland zich op Nederland 3 circa twintig minuten te goed doen aan Nederland-volgens-PowNed.
In de vorige zin zat drie keer het woord ‘Nederland’, en dat lijkt – gezien de aard van jullie dagelijkse nieuwsrubriek – allesbehalve toeval. In het universum van PowNews begint het nieuws namelijk niet als er ergens op de wereld een enorme ijsschots smelt, een dier uitsterft of een grote wetenschappelijke doorbraak plaatsvindt, maar wordt het jachtterrein bewust vernauwd tot ons lieve, kneuterige kikkerlandje en dan nog (als het even kan) tot de bijzaken die er in dat kikkerlandje gebeuren. Alsof alles buiten de heg rond het schoolplein niet ter zake doet. Lekker overzichtelijk!
Terwijl de wereld globaliseert, jongeren hongerig naar het buitenland kijken om te studeren en het overgrote deel van ons nationale inkomen via de export (dus via het buitenland) wordt verdiend, richt PowNed de camera met ijzeren consequentie op de Hoekse- en Kabeljauwse twisten en sentimenten in onze eigen achtertuin. Alles wat voorbij Lobith, Venlo of Baarle-Nassau gebeurt, wordt bij PowNews rechtstreeks in de prullenbak gegooid. Je zou het als een ‘statement’ kunnen kwalificeren, maar je zou het natuurlijk ook een georganiseerde vorm van regressie kunnen noemen in een tijd dat tachtig procent van onze wetgeving in Brussel in elkaar wordt getimmerd.
Jouw plek achter de nieuwsdesk, Dominique, getuigt van een al even claustrofobische voorkeur. Ik kan de belijning op de studiovloer vanuit mijn luie bank niet waarnemen, maar elke avond sta je op exact hetzelfde tijdstip weer exact op datzelfde kruis (of is het een piepklein vierkantje?) met exact datzelfde smoelwerk exact dezelfde slagzinnen op te dreunen met exact hetzelfde formaat kaartjes in je fikken. Het is dat de nieuwsitems dagelijks vers worden ingevlogen en niet elke aflevering wordt gelardeerd met hetzelfde non-nieuws over Kim Holland, Dries Roelvink of een andere matig begaafde BN’er, anders zou je elke aflevering van PowNews straffeloos in de herhaling kunnen gooien.

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.