Spring naar de content

Internet weer een stukje minder vrij

In de Verenigde Staten is deze week de eerste echte veldslag gevoerd over wie nu eigenlijk de baas is van het wereldwijde interweb. Is het de anonieme eenling, goed verstopt tussen de massa? Of zijn het de bedrijven, die nooit te beroerd zijn om ‘een stukje extra service’ te declareren? Of toch grote broer overheid, die immers altijd te porren is voor een stukje regulatie & veiligheid?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Vooralsnog lijkt de eerste slag vooral gewonnen te zijn door de mobiele providers. The Federal Communications Commision (FCC) kwam gisteren namelijk met goed nieuws en slecht nieuws. Goede nieuws: internetproviders mogen geen data blokkeren danwel vertragen. Ook mogen ze geen afspraken maken met bedrijven om bepaalde content voorrang te verlenen. Slechte nieuws? De zinnen om het goede nieuws heen.

Als eerste is daar de aantekening dat providers mogen – nee – móeten doen aan ‘reasonable network management practices’. Dit houdt in dat een provider zijn netwerk mag beschermen tegen aanvallen, overbelasting en het tegengaan van verkeer van illegale content. Dit biedt ruimte voor het aanpakken van torrentsites die illegale content aanbieden – toch de diepste wens van Hollywood.

Bovendien gelden de regels voor mobiel internet veel minder streng. Hoewel ze geen bits mogen discrimineren, is het wel toegestaan om bijvoorbeeld speciale abonnementen af te sluiten waarin service wordt geboden in de vorm van extra snel toegang tot Facebook of Skype. Het begin van het einde van netneutraliteit in de ware zin van het woord.