Spring naar de content

Kunduz, de eerste fail voor Mark Rutte?

Dat gaat lekker daar in Den Haag. Nadat de Kamer gisteren tien uur naar een hoorzitting mocht luisteren over een mogelijke missie in Afghanistan gingen de fracties vanmorgen in beraad. Het resultaat ziet er vooralsnog weinig hoopvol uit voor de boy wonder Mark Rutte. De eerste fail van de kersverse premier ligt op de loer. Maar de geloofwaardigheid van GroenLinks is ook in het geding.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Het is een pijnlijke toestand voor Rutte. Sinds vorig jaar was hij al in overleg met de oppositie over een voortzetting van enige Nederlandse verantwoordelijkheid in Afghanistan. Die inspanningen hebben ogenschijnlijk te weinig zoden aan de dijk gezet. ChristenUnie-fractievoorzitter André Rouvoet liet zojuist via Twitter weten weinig hoopvol te zijn. “Ik zie ons nog niet instemmen met deze missie.” Let op het woord nog overigens.

Voor GroenLinks ligt de kwestie ingewikkelder. Het initiatief tot een onderzoek naar een politiemissie kwam tenslotte primair van deze partij. Een erfenis uit de periode dat GroenLinks er serieus rekening mee hield regeringsverantwoordelijkheid te kunnen gaan dragen. En daarom is het een Catch 22-situatie voor Jolande Sap cum suis. Keihard nee zeggen betekent dat de partij een politiek spel heeft gespeeld over de rug van het Afghaanse volk, instemmen met de missie betekent gedonder met de achterban. Een mooie bende dus.

Daarom heeft Sap nog geen keihard nee uitgesproken en houdt ze nog een slag om de arm. Ze is namelijk niet tegen het plan maar wil dat het anders wordt uitgevoerd. De missie moet een meer civiel karakter krijgen. Ze ziet het liefst een soort ‘wijkagenten en rechercheurs’ in Kunduz. En dat is wellicht een beetje naïef gezien de situatie aldaar.

Enfin, we gaan het zien. Als de missie daadwerkelijk niet doorgaat is dat de eerste zware klap voor Mark Rutte. Die aan de andere kant wel een succesje probeert binnen te halen. Maar het is vooral de eerste grote leiderschapsstest voor Jolande Sap.