Spring naar de content

IJskoud uit Canada

Flying winemakers uit vooral Europa en Australië zien in China de ideale aanleiding om het puntentotaal van hun frequent flyer-pas op te waarderen. Maar ook minder bekende wijn-landen pikken een graantje mee van de groeiende wijnbelangstelling ter plaatse.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Zo speelt Canada handig in op de enorme vraag naar zoet wit, de eerste grote liefde van de Chinese wijndrinker. En icewine (Eiswein) is nog altijd dé troef van het land. Weliswaar heeft Duitsland de reputatie, maar daar kan men gemiddeld hooguit één keer in de drie jaar een drupje oogsten van deze nectarachtige vloeistof. In het noorden van de Verenigde Staten is er echter plenty van. Sterker nog, Canada is de grootste producent ter wereld. Misschien is deze dan wel niet zo subliem als de Duitse, maar de Chinezen zijn er dol op. Dat heeft Pelee Island Winery dan ook doen besluiten om geen wijnmakers naar China te sturen, maar wijnwinkeliers. In korte tijd heeft deze grootste producent van het land er al zeven eigen winkels geopend: Maple Leaf Wines.

Bestseller is inderdaad hun Icewine, plus hun Late Harvest Vidal. Maar ook in de Chinese dorst naar rood (negentig procent van de consumptie) voorzien de Canadezen. Ik proefde hun Pelee Island Cabernet Franc 2009 en was aangenaam verrast. En hun onalledaagse blend van gamay en zweigelt zal wel al uitverkocht zijn. Die is (zie hier onder) namelijk uit 2008…

Importeur Pelee Island Winery, Canadafood (www.canadafood.nl)