Spring naar de content

De nieuwe CDA-voorzitter

Wie o wie wordt de nieuwe partijvoorzitter van het CDA? Niet Wim Deetman of Ferdinand Grapperhaus, want die verlangden een enkelvoudige voordracht, terwijl het partijbestuur - in navolging van adviezen van het evaluatierapport van de commissie-Frissen - waarde hecht aan een dubbele voordracht én een ledenverkiezing. De nieuwe partijvoorzitter wordt daarom op zaterdag 2 april aanstaande gekozen tijdens het CDA-congres. Maar wie zijn er eigenlijk kandidaat? In de Haagse wandelgangen worden een paar namen genoemd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Eén daarvan is die van kandidaat-Kamerlid (nr. 39) en oud-voorzitter van CDA Amsterdam Alwin de Jong.

Een andere, wellicht grotere naam is die van de Utrechtse predikante Ruth Peetoom, die vicevoorzitter was van de commissie-Frissen. Volgens een bron zou het partijbestuur zelfs al achter haar kandidatuur staan, wat zoveel betekent als dat het spel in feite al is gespeeld.

Opvallend is wel dat beide namen uit een andere politieke hoek lijken te komen dan de twee CDA-architecten van dit rechtse kabinet, vicepremier Maxime Verhagen en minister van Defensie Hans Hillen.

Op maandag 14 februari vinden de zogenoemde intakegesprekken plaats met kandidaten die voldoende steun hebben weten te verwerven van leden en afdelingen. Vervolgens zal op 4 maart de perspresentatie van de kandidaten plaatsvinden. Ook andere functies binnen het bestuur worden opgevuld. Eén daarvan, die voor lid Grote Steden, gaat tussen huidig fractievoorzitter van het CDA Amsterdam Marijke Shahsavari-Jansen en Monique Vogelaar van het Rotterdamse CDA, zo bevestigt Harm-Jan van Schaik, voorzitter van het CDA te Amsterdam.