Spring naar de content

Interview Robert Kaplan

De vooraanstaande Amerikaanse auteur Robert Kaplan (1952) was in Nederland om zijn vertaalde boek Moesson aan te prijzen. Daarin voorspelt hij dat het gebied rond de Indische Oceaan het middelpunt van de wereldpolitiek wordt. ‘Het echte drama schuilt in de rivaliteit tussen China en India.’ 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Heeft president Obama uw boek al gelezen?
“Ik heb geen idee. Ik weet wel dat mensen van de National Security Council en van de Defense Intelligence Agency er kennis van hebben genomen. Ongetwijfeld hebben ambtenaren van het Pentagon en het State Department het gelezen.”

Bent u benieuwd naar Obama’s mening?
“Natuurlijk. Ik denk dat er vroeg of laat wel een reactie komt, want ik ken voldoende mensen in de regering die hem kunnen aanraden het tot zich te nemen.”

Op de achterflap van uw in het Nederlands vertaalde boek staat dat u voor meerdere presidenten fungeerde als ‘adviseur’. Hoe zit dat?
“Dat is onjuist. President Bush senior en Bill Clinton hebben mijn vorige boeken gelezen en van commentaar voorzien, en dat was niet alleen aardig van ze, maar ook heel nuttig voor mij.”

Zou u adviseur van Obama willen zijn?
“Nee, want schrijven is het liefste dat ik doe. Ik ben journalist en zal dat blijven.”

In uw vorige boeken The Balkan Ghosts, The End of the Earth en The Coming Anarchy schetst u enkele zeer pessimistische ontwikkelingen in onder andere het voormalig Joegoslavië.
“Klopt. In The Balkan Ghosts verklaar ik de oorlogen in die regio uit een type vijandschap tussen allerlei bevolkingsgroepen dat zo diep zit verankerd dat geweld op den duur niet kon uitblijven. In The End of the Earth voorzie ik de opkomst van een heleboel mislukte staten en bijbehorende dubieuze dictaturen die in wezen het product zijn van etnische en religieuze conflicten.”

Moesson is daarentegen een zeer hoopvol en positief boek. Wat is er met u gebeurd?
“Met mij niks. Maar als je goed kijkt naar het gebied rond de Indische Oceaan, dan zie je een ongelooflijk fascinerend politiek landschap opdoemen. De gehele islamitische wereld is er te vinden, van het Midden-Oosten tot Indonesië, China en India, en de oceaan bevat de drukst bevaarde handelsroutes ter wereld. De Belgische historicus Charles Verlinden zei ooit dat aan de Indische Oceaan 37 landen liggen die een derde van de wereldbevolking vertegenwoordigen.”

Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week