Verkeersborden en de Friese taal

import haagse post 18 feb 2011 Politiek

De VVD trapte zaterdag de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen af langs een stuk snelweg in de provincie Utrecht. Premier Mark Rutte en verkeersminister Melanie Schultz van Haegen onthulden een verkeersbord met de nieuwe maximumsnelheid: 130 kilometer per uur. Vanaf dinsdag 1 maart mag er op acht trajecten in het land 130 kilometer per uur worden gereden. Overigens het eerste besluit van het kabinet-Rutte.

Veiligheidsminister Ivo Opstelten wist hoogstpersoonlijk nietsvermoedende automobilisten tot stilstaan te brengen om hen te wijzen op het feit dat dit een VVD-initiatief is. En dat is problematisch: ministers én de premier die beleid als partijpolitiek verkopen. Kan dat zomaar? Nee dus. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft daar zelfs een heel boekwerk over geschreven: Uitgangspunten overheidscommunicatie. En daarin valt te lezen, op pagina zestien: “De communicatie van de Rijksoverheid wordt niet vervlochten met partijpolitieke belangen. Ook de schijn van vermenging wordt vermeden.” Iets wat ook in het Blauwe Boek wordt vermeld, hét handboek dat ministers dienen door te nemen bij hun aantreden.

Arie Slob van de ChristenUnie heeft inmiddels Kamervragen aangekondigd. “We hebben zelf ook in een kabinet gezeten, dit zijn dan moeilijke punten,” zegt hij tegen Haagse Post. Maar: “Minister Schultz is hier overduidelijk een streep over gegaan.” Vorige week nog debatteerde de Kamer over het verband tussen fijnstof en een hogere maximumsnelheid. De Kamer werd vóór 1 maart een brief toegezegd. Slob: “En nu communiceert ze dus vanaf een parkeerplaats langs de A2 met het parlement.”

Ondertussen was minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner zaterdag op werkbezoek in het Friese Leeuwarden. Hij maakte daar de nieuwe taalwet bekend: de rechten op het gebruik van zowel de Nederlandse als de Friese taal worden gelijkgetrokken. Hierdoor wordt het voor de Frysken mogelijk om bijvoorbeeld in de rechtszaal Fries te spreken. In Leeuwarden waren geen CDA-petjes, -vlaggen of andere merchandise te bekennen. Desondanks zullen de trotse Friezen deze geste van de minister ongetwijfeld niet snel vergeten. De campagne is begonnen.

Reageer op artikel:
Verkeersborden en de Friese taal
Sluiten