Spring naar de content

Liefhebbende zeventigers

Waarin krasse knarren op glimmende schijfjes vereeuwigd worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

We nemen u mee naar een hupse reünie van beroemde maar krasse senioren, met een sterrenrol voor Adèle Bloemendaal.

De locatie was een Amsterdams hotel aan de Apollolaan en de gelegenheid was de presentatie van twee op dvd vastgelegde televisieproducties van voormalig regisseur en producent John van de Rest (70). Tegen Adèle Bloemendaal: "Ik weet nog dat we in de jaren vijftig samen naar de beroemde Cotton Club gingen." Adèle (78), zichtbaar opgewekt: "Is dat zo? En gingen we toen na afloop nog neuken?" De aangesprokene vertrok geen spier en liet het antwoord in het midden. Vermoedelijk ook omdat in beide dvd's die deze middag werden gepresenteerd belangrijke rollen waren weggelegd voor Van de Rests tragisch overleden echtgenote Josine van Dalsum (1948-2009). In Rouw past Electra van Eugene O'Neill speelt zij Lavinia Mannon. Haar broer Orin Mannon is een vertolking van Willem Nijholt (76), hun moeder Christine is Toneelgroep Amsterdam-actice Sigrid Koetse (75). De andere dvd-productie is Kant aan m'n broek!, een door Van de Rest bewerkte klucht van Georges Feydeau in zes afleveringen. Van Dalsum speelt in deze reeks het hoertje Garnaaltje, wat overigens niet haar sterkste vertolking is. In de openingsscène zingt ze ronduit vals, maar dat is in deze X Factor-tijd al bijna doodgewoon te noemen. Van Dalsum is in deze als blijvende herinnering bedoelde dvd haar tijd ver vooruit, zeg je dan.

Voor een andere presentatie nemen we u mee naar een hip café aan de gracht in Amsterdam, waar het boek De man van Manhattan van Daniëlle Hermans ten doop werd gehouden. Naast Daniëlle staat haar vriendin Femke Halsema, op dit moment nog in het bezit van haar tas. Die zou later op de avond bij haar thuiskomst door een tasjesdief op een brommer gestolen worden. Een en ander bleef niet onvermeld in de media. In de talloze commentaren op internet naar aanleiding van dit bericht viel op dat weinig mensen het konden opbrengen om te zeggen: 'Wat vervelend, Femke.' Het gros van de reacties viel in de categorie leedvermaak.


Maar genoeg over Femke, want het was het feestje van Daniëlle. Haar boek houdt het midden tussen een historische roman en een thriller en wordt uitgegeven door A.W. Bruna. De grote baas Joop Boezeman behoorde uiteraard tot de genodigden. Naast Joop staat Nelleke Geel, de uitgever van Stieg Larsson, in 2010 de op één na best verkochte schrijver in Nederland. Gerrit Komrij was niet op dit boekenfeestje aanwezig, maar was later op de avond in het wild te spotten in café De Zwart in Amsterdam, alwaar wij hem op de foto hebben gezet. De schrijver poseert met een modeldoos, bevattende een Library Action Figure die zijn of haar wijsvinger gebiedend tegen de lippen houdt. Links in dezelfde doos ligt een bescheiden aantal boeken. Rechts een computer, want aan ouderwetse kaartenbakken doen Barbie en haar opvolgers uiteraard allang niet meer.