Spring naar de content

Voor / tegen

Demonstraties situeren we in deze weken instinctief op pleinen in de Arabische wereld. De massa's blijken in staat regimes op hun knieën te dwingen die rotsvast in het zadel leken te zitten. Maar naast bloederige betogingen om revoluties tot stand te brengen, is er ook de categorie rituele demonstraties. We denken aan de studentenprotesten, we denken aan boze boeren en boze ambtenaren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

We denken ook aan de betogingen van extreem-rechtse bewegingen, die steevast worden belaagd door tegendemonstranten van linkerzijde. Afgelopen weekeinde was het goed raak in Dresden. Duizenden gingen de straat op om het bombardement op de stad, 66 jaar geleden, te herdenken. De neonazi's, vierduizend in getal, deden dat op hun eigen manier: in een sinistere rouwstoet herdachten ze op minder fijnzinnige wijze de slachtoffers. Dat bracht zo'n twintigduizend linkse activisten ertoe om barricades in brand te steken en met stenen en flessen te gooien. Enfin, de oproerpolitie die beide kampen gescheiden moest houden, had de handen vol.

Terwijl er in Dresden een veldslag gaande was en demonstranten in Libië, Jemen en Bahrein voor hun leven vochten, was er ook in Maastricht een demonstratie. Tegen bont. Twee mensen werden aangehouden. Eentje omdat hij ongeoorloofd stickers plakte, eentje omdat hij zich onherkenbaar had vermomd. En ja, dat mocht niet.