De Canadezen komen!

import eetteam 4 mrt 2011 Leven

Waar de Oostblokkers kant-en-klare wijnen afleveren in West-Europa, wensen de Canadezen hier zelf aan de slag te gaan. Twee opvallende nieuwelingen in het epicentrum van chardonnay en pinot noir blijken van Canadese komaf. Eind vorig jaar rapporteerde ik al over de onberispelijk mooie chablis van Patrick Piuze, tevens toegejuicht door Rober Parker, die deze voormalige wedstrijdskiër uit Montreal ‘de grootste ontdekking in de wijnwereld van 2010’ noemde.

Maar ook David Butterfield blijkt de overstap te hebben gemaakt, een jonge Canadees die volgens hetzelfde procedé werkt als Piuze. Ook hij koopt druiven bij boeren die onder zijn strenge toezicht werken, waarna hij er zelf wijn van maakt in zijn kelder in Monthélie. Overigens produceert Butterfield daar echter puligny-montrachet en meursault. En waar zijn naam romige en volle wijnen doet vermoeden, blijkt het tegenovergestelde het geval. Butterfield past niet of nauwelijks ‘battonage’ toe, een techniek waarbij de gistsporen door het vat worden geroerd, waardoor de wijn meer ‘vet’ krijgt.

Weliswaar geurt Butterfields meursault 2007 truffelachtig en heeft de wijn een krokant grillruitje op de neus, de smaak waaiert langs koele perzik, peer en citrus, is licht mintfris en kent een fijnzinnig marmeladebittertje. Dit is meursault met een hoge doordrinkfactor. Al staat de prijs van rond de dertig euro dat misschien enigszins in de weg.

Bolomey Wijnimport. www.bolomey.nl. Tel. 020-4223098.

Reageer op artikel:
De Canadezen komen!
Sluiten