Bellen met Opstelten

import haagse post 11 mrt 2011 Politiek

Het is verkiezingsdag, rond een uur of één ‘s middags. Haagse Post zit op een Utrechts terras in een kil zonnetje te wachten op een ingreep bij de kaakchirurg. De telefoon gaat: Ivo Opstelten aan de lijn. De bekende basstem davert het oor in. De minister van Veiligheid benadrukt het belang van de stembusgang. Een kort gesprek volgt – “Ik bel vandaag zo veel mogelijk mensen om te vragen of ze willen gaan stemmen” – dat wordt afgesloten met een hartelijk ‘sterkte’ in verband met de kaakproblemen.

Wat was er aan de hand? Eerst full disclosure: uw verslaggever is (niet actief) lid van de VVD en de Partij voor de Dieren. Vorig jaar tijdens de landelijke verkiezingen werden álle VVD-leden gebeld middels een zogenaamde robocall. Zij kregen een boodschap te horen van Opstelten om te gaan stemmen. Dit jaar gebeurde dat niet; uw verslaggever meldde dat op Twitter en vervolgens werd hij dus persoonlijk gebeld door de minister. Fideel uiteraard, ongetwijfeld ook met de stille hoop dat ondergetekende als journalist daar enige ruchtbaarheid aan zou geven. Bij dezen.

Aangetekend dient te worden dat Opstelten een klein leugentje vertelde. Hij was namelijk niet de hele dag aan het bellen. Haagse Post achterhaalde dat Opstelten het merendeel van de dag in verschillende veiligheidsoverleggen zat, onder meer met D66-senaatskandidaat en Nijmeegs burgemeester Thom de Graaf.

Veel heeft het telefoontje niet uitgehaald overigens. De stem ging naar een D66-kandidaat met dezelfde achternaam als uw verslaggever. Tijdens verkiezingen en oorlog is alles geoorloofd.

Reageer op artikel:
Bellen met Opstelten
Sluiten