Spring naar de content

De biermis van Haarlem

Ook al zijn de rood verlichte ramen van de Jopenkerk op het Haarlemse Raaksterrein van verschillende kanten tussen de omringende bouwplaats door te zien, er blijkt toch maar één sluiproute naar de ingang te leiden. Zoals de naam al doet vermoeden, is de Jopenkerk een echte (ex)kerk, vernoemd naar het Haarlemse Jopenbier, dat ter plekke wordt gebrouwen: op de begane grond zijn de koperen ketels achter de bar niet te missen. Als kerkconversie is dit een geslaagdere operatie dan ik ooit in Brabant (Breda? Den Bosch?) zag, waar het kerkaltaar was omgebouwd tot bloemenstal, wat zelfs in de ogen van een atheïst leek te vloeken. Deze biertempel is met het vele rood en koper direct al aangenaam van sfeer - dat geldt niet alleen voor het café op de begane grond, maar ook voor het restaurant op de entresol, waar onze jassen keurig worden aangenomen. De sfeer hier is anders dan beneden: doordat er een gewelfd houten plafond is en de op de wand geplakte Perzische tapijten naadloos doorlopen op de banken, lijkt het wel een grote woonwagen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De menukaart is de zwaarste die we de laatste jaren inzagen, en dan heb ik het niet over de inhoud. Het in een constructie van hout en leisteen vervatte gevaarte vermeldt vier voor-, zes hoofd- en drie nagerechten. Het is geen voor de hand liggend brasserie-aanbod en de gesuggereerde bier/spijscombinaties - in dit geval uiteraard met de verschillende Jopenbieren - zijn ook al niet alledaags. Het brood is alvast goed, en dat geldt ook voor het aangenaam bittere gerstenbier, dat een Jopenversie van Kölsch is en ook in een Kölner Stange geserveerd wordt: een ongewelfd glas dat in Keulen overigens wordt bijgevuld tot je het viltje erop legt, maar zo alert is de bediening hier niet.

We raken in de klassieke verwarring die vaak ontstaat wanneer je op de vraag 'wat mogen wij u alvast inschenken?' om een wijnkaart vraagt. Er komt dan eerst iemand de bestelling voor het eten opnemen, waarna aperitief en voorgerecht tegelijk ter tafel verschijnen: de gast beroofd van zijn aperitiefmoment, de uitbater van zijn verkoopkans. Dat kan nooit de bedoeling zijn.

Het goede nieuws is dat alle wijn ook per glas wordt verkocht en dat water gratis is. Minder blij ben ik met de zacht gegaarde skrei (€ 13,50), salade van zoetzure oerpeen en gemarineerde sardine: te veel zoet en zuur naast saladedressing, een vissig sardientje en een slordig geplukt stukje skrei. De savooiekool met rillette van eendebout is een veel aangenamer gerecht.

Ossenhaas met schorseneren en gestoofde ui is een troostrijke schotel (€ 23,50) die met zulke perfecte frieten komt dat we nog een bakje laten aanrukken, al moeten we daar nog eens € 3,50 voor dokken. De roodbaars met pasta, vongole en winterpostelein kost € 16 en is dat ook dubbel en dwars waard. Jammer dat de houtvrije chardonnay (€ 7,50) schuimend en niet koud genoeg geser wordt veerd. Uiteindelijk doen we honderd euro in het kerkzakje en kunnen we het er onderweg naar huis niet over eens worden of de Jopenkerk nu een eetcafé, een restaurant of een bierkerk met keuken is.


Jopenkerk. Vestestraat 1, Haarlem. Tel. 023-5334114. www.jopen.nl.