Spring naar de content

De joodse gemeenschap in Nederland

Volgens demografisch onderzoek van het Joods Maatschappelijk Werk (JMW), vorig jaar uitgevoerd, telt Nederland ruim 52.000 joden. Negentig procent van de Nederlandse joden voelt zich joods, maar slechts 16 procent is lid van een kerkgenootschap.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Volgens onderzoekscoördinator Chris Kooyman rekenen een kleine 5000 joden zich tot een orthodoxe gemeente. Van deze orthodoxe joden zijn er zo’n 1500 die er daadwerkelijk een orthodoxe levensstijl op na houden.

Onder deze laatste groep bevinden zich volgens Kooyman de (potentiële) studenten van het NIS. Het Onderwijsministerie hanteert voor het toekennen van subsidie sinds 2010 een nieuwe regeling. Godsdiensten met minder dan 75.000 aanhangers worden daarin voor maximaal 50.000 euro gesubsidieerd. Het NIS valt echter onder de oude regeling die een ‘historisch bedrag’ toekent. Het bedrag dat het NIS aan subsidie ontvangt wordt in de nieuwe regeling toebedeeld aan een geloof met tussen de 75.000 en 150.000 aanhangers.