Spring naar de content

ChristenUnie is tegen vliegverbod boven Gaza

Tweede Kamerlid Joël Voordewind (CU) ziet een vliegverbod boven Gaza zoals voorgesteld door de Arabische Liga niet zitten. Daarnaast is hij ontevreden over het feit dat de Europese Unie geen afstand neemt van een aanslag op een Israëlische schoolbus. Voordewind wordt daar in gesteund door PVV en SGP.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Donderdag werd de schoolbus met een raketwerper beschoten. De bus was bijna leeg, een scholier raakte zwaargewond aan het hoofd, de chauffeur kwam er met lichtere verwondingen vanaf. Vrijdag riep de-soort-van-minister van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie Catherine Ashton de Palestijnen en Israeliërs op om de gewelddadigheden te beëindigen. En gisteren riep de Arabische Liga de Verenigde Naties op tot een vliegverbod boven Gaza.

Voordewind vindt het onjuist dat Ashton in haar oproep niets zegt over de aanslag op de schoolbus. “Die veroordeling wordt vermeden in de algemene oproep van Lady Ashton om tot beëindiging van het geweld te komen.” Voordewind wil dat minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) aandringt op een veroordeling vanuit de Europese Unie over de aanslag. Daarnaast wil Voordewind dat Rosenthal stelling neemt tegen het voorstel van de Arabische Liga voor een no fly-zone omdat dit ‘het inherente recht van Israël tot zelfverdediging onrechtmatig beperkt’.

Het geweld in en rond Gaza is geëscaleerd vorige maand sinds voortdurende beschietingen door Palestijnse extremisten. Israël is bereid tot een bestand als Hamas stopt met beschietingen vanuit de Gazastrook. Minister van Defensie Ehud Barak sluit een grondoffensief tegen Hamas niet uit, maar hij geeft de voorkeur aan wat hij noemt terughoudendheid.

Onderwerpen