Spring naar de content

Wilders-proces: Hans Jansen spreekt zichzelf tegen

Opmerkelijke ontwikkeling in het Geert Wilders-proces dat zometeen zijn zoveelste dag in gaat. Arabist Hans Jansen heeft tegenstrijdige verklaringen afgelegd over het diner met raadsheer Tom Schalken. “Hij heeft geen moment geprobeerd, of gezegd, dat ik mijn mening, dat het hier een ketterproces betrof, diende te herzien.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Jansen noemde het proces tegen de PVV-leider destijds aan tafel met Schalken ‘een ketterproces’. Wilders’ advocaat Bram Moszkowicz wilde woensdag van hem weten of Schalken daarop had geprobeerd Jansen hierover ‘van mening te doen veranderen’. Jansen antwoordde hierop, herhaaldelijk en onder ede: “Ja.”

Een verklaring die overeen komt met die Jansen bij de Rijksrecherche heeft afgelegd over het gewraakte diner. Maar nu komt het. De Pers-verslaggever Kustaw Bessems las het boek De onzichtbare ayatollah van Carel Brendel waar de Hoeiboei-column van Jansen in staat die een bom onder het proces legde. En daar zegt Jansen in een naschrift opeens heel iets anders. Wij citeren: 

“Achteraf is het bovenstaande op een aantal plekken net niet nauwkeurig genoeg geformuleerd. Schalken heeft geprobeerd mij van de ‘redelijkheid van zijn standpunt’ te overtuigen, die woorden herinner ik me precies, maar hij heeft geen moment geprobeerd, of gezegd, dat ik mijn mening, dat het hier een ketterproces betrof, diende te herzien. Het ging hem er vooral om dat ik de intellectuele uitdaging van een en ander positief zou waarderen.”

De cursivering is van uw verslaggever. Maar de kern is dat de aanleiding van het overdoen van het proces, de column van Jansen, nu in een heel ander daglicht staat. Het staat buiten kijf dat raadsheer Schalken natuurlijk nooit aanwezig had mogen zijn bij dat diner. Iets wat hij na een uitputtend kruisverhoor van Bram Moszkowicz ook schoorvoetend toegaf. Maar het lijkt erop dat Jansen het in zijn verklaring voor de rechtbank het niet al te nauw heeft genomen met de waarheid. Of zijn waarheid. Je zou het misschien zelfs een vorm van Taqiyya kunnen noemen. Of meineed.

Enfin, als u dit leest is de procesdag van vandaag al begonnen. Benieuwd of oudste rechter Geert Janssen het nog zal hebben over het artikel van De Pers. Was het gesprek tussen Hans Jansen en Tom Schalken een intellectuele excercitie tussen twee hoogleraren of was er toch sprake van ongeoorloofde beïnvloeding? Een overzichtelijk dossier over die vraag is geschreven door dagblad Metro: “Of het proces-Wilders ooit tot de kern komt – heeft hij gediscrimineerd of niet? – is zeer de vraag.”

Kijken!