Spring naar de content

ABN Amro zag brood in De Roy

Het sneeuwde een beetje onder door het afgelopen Paasweekeinde, maar toch. Langzaam maar zeker begint het er op te lijken dat het verhaal rondom Edwin de Roy van Zuydewijn aan het kantelen is. Afgelopen vrijdag dook een aanbevelingsbrief van voormalig ABN Amro-topbankier Hans ten Cate uit 1999 op. De Roy zou een rol van betekenis kunnen spelen bij de buitenlandse expansie van ABN-partner Bouwfonds.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De brief dook op tijdens een zitting van de zaak-Klimop, waarin hoofdverdachte Jan van V. terechtstaat. Van V. ziet u hierboven op de foto met prinses Margarita tijdens haar huwelijk met Edwin de Roy van Zuydewijn. Eerder tijdens het proces bleek al dat in tegenstelling tot wat toenmalig premier Jan Peter Balkenende in 2009 schreef aan de Nationale Ombudsman de overheid wel degelijk onderzoek heeft gedaan naar De Roy van Zuydewijn en het Bouwfonds. Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer wilde in 2009 van Balkenende weten of de Rijksrecherche onderzoek had gedaan naar De Roy van Zuydewijn en het Bouwfonds. Balkenende ontkende. Nu blijkt dat de Belastingdienst, de FIOD en het OM – in elk geval nog tot september 2005 – onderzoek hebben gedaan naar De Roy.

En nu blijkt dus dat een topbankier van ABN Amro een aanbevelingsbrief voor De Roy heeft geschreven. Dat geeft meer gewicht aan De Roys claim dat hij plotsklaps moest opstappen bij Bouwfonds na druk van het Kabinet der Koningin.

De backgrounds leest u in [[download file=”2011-04/de-roy-nrc.pdf” icon=”” text=”NRC Handelsblad” title=”” ]] (PDF) van afgelopen vrijdag. “Die Erfahrungswerte Ihres Buros kann ihnen sehr von Nutzen sein.”