Spring naar de content

Oeganda wil einde aan westerse homocratie

Het Afrikaanse land Oeganda is al een paar jaar in de ban van de Kill The Gay Bill. Kort samengevat: een wetsvoorstel om homo’s de doodstraf te geven. Mensen die te aardig doen tegen homo’s zouden volgens de nieuwe wet veertien jaar cel kunnen krijgen. Gek genoeg heeft dit plan nogal wat kritiek opgeleverd van de internationale gemeenschap. Deze week is de stemming.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Een van de grote aanjagers achter het anti-homowetsvoorstel is predikant Martin Ssempa. Hij geeft het Westen de schuld van het creëren van een ‘homocratie’ die actief ronselt onder jonge gezonde Oegandese knapen. Organisaties als Amnesty International zouden niks minder zijn dan dekmantels voor songfestivalbezoekers met slechte bedoelingen.

Het mag duidelijk zijn dat de gekte hard heeft toegeslagen in Oeganda. Martin Ssempa heeft er overigens geen problemen mee om homo’s te betalen om zijn gelijk te halen. George Ounda, die door Ssempa naar voren was geschoven als voorbeeld van een ex-homo, bleek achteraf door de predikant te zijn gedwongen om zijn bekentenis te doen. in The New York Times vertelt Ounda: “Ik ondersteun dit wetsvoorstel niet. Ik ben altijd al gay geweest, daar heb ik niet voor gekozen.” 

Overigens is er in het land zelf grote steun voor Kill The Gay Bill. Oegandese redacteuren zijn bereid de cel in te gaan wanneer de rechter zegt dat ze moeten stoppen met de heksenjacht op homo’s. Het Oegandese parlement stemt mogelijk deze week nog vóór de wet.