PVV-boemeltje Jeruzalem-Tel Aviv gaat niet door

Bas Paternotte 27 jun 2011 Politiek

De PVV riep het vorige maand van de daken: Nederland moet een bijdrage gaan leveren aan de hogesnelheidslijn Jeruzalem-Tel Aviv. De Nederlandse regering bij monde van minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) wil er niet aan: Israël moet haar eigen broek maar ophouden. “De regering ziet in het algemeen geen taak voor de Nederlandse overheid om behulpzaam te zijn bij de aanleg van spoorlijnen in landen met een hoge economische ontwikkeling zoals Israël.”

Eerder zou de Deutsche Bahn meewerken aan het project, maar na protesten van linkse actievoerders stapten de Duitsers uit het project. Een deel van de spoorlijn loopt door Palestijns gebied op de Westelijke Jordaanoever.

Het voorstel van PVV’er Raymond de Roon is enigszins geestig omdat de Nederlandse expertise op het gebied van hogesnelheidslijnen niet al te best is. De HSL Oost is begin deze eeuw al afgeblazen, op de HSL Zuid kan alleen maar tussen Rotterdam en Antwerpen 300 kilometer per uur worden gereden. De miljardenrekening kwam terecht op het bordje van de Nederlandse belastingbetaler en het ding werkt nog steeds niet goed.

De regering heeft dus geen trek in het PVV-voorstel. Rosenthal wil best wel landen helpen bij het aanleggen van spoorlijnen maar dan moet er wel een ‘aanwijsbaar economisch belang voor Nederland of voor Nederlandse marktpartijen’ zijn. “Dit is niet het geval.”

[[ poll uid=483 ]]

Reageer op artikel:
PVV-boemeltje Jeruzalem-Tel Aviv gaat niet door
Sluiten