Spring naar de content

Martin Luther King-sculptuur té communistisch

Een standbeeld van Martin Luther King jr. dat ruim anderhalf keer hoger reikt dan de naastgelegen Jefferson- en Lincolnsculpturen in Washington. Dat zorgt natuurlijk voor opspraak in Amerika. Maar dat het beeld gemaakt is door een Chinese beeldhouwer, dat maakt de controverse compleet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Ed Dwight, een kunstenaar die eerder aan het project werkte: “King zou zich omdraaien in zijn graf als hij zou horen dat iemand uit een communistisch land aan zijn gelijkenis zou werken”. Volgens critici lijkt Martin Luther King jr. ‘te Aziatisch’. Volgens andere critici zou het beeld te veel een uitstraling van een dictator hebben.

De familie van King jr. is overigens wel te spreken over het beeld, meldt USA Today. Zijn zoon Martin Luther King III: “Van de vijftig sculpturen van mijn vader die ik heb gezien, waren er 47 slecht. Deze kunstenaar heeft goed werk geleverd.”

Op 28 augustus wordt het beeld onthuld. Die dag is het 48 jaar geleden dat King zijn bekende ‘I have a dream’-speech hield. Amerikaanse media melden dat Obama is gevraagd om het beeld te onthullen.